Mauritius

Swipe

Ontsnapte slaven

Koopman Cornelius Simonsz. Gooyer was de eerste Hollandse commandeur van Mauritius. Hij werd in 1637 gestuurd door de VOC’s Heren Zeventien met onder hem 12 zeemannen en 12 soldaten. De meesten van hen kwamen uit Hollandse zeehavens zoals Amsterdam, Hoorn, Middelburg en Enkhuizen. De eerste tijd waren de mannen druk met de bouw van Fort Frederik Hendrik, het oudste Hollandse fort in Afrika.

Gooyer ontplooide verder weinig initiatieven en werd vervangen door Adriaan van der Stel. Onder zijn bevel begonnen de kolonisten met de kap van de uitgestrekte bossen. De Vlakte van Noordwijk (het huidige Flacq) leverde dankzij veel ‘gesaag ende gesteun ende gesweet’ het kostbare ebbenhout, een goudmijn voor de VOC. Van der Stel verzocht de VOC regelmatig en dringend om meer materiaal en mankracht te sturen maar het thuisfront reageerde niet.

Intussen werd de Hollandse gemeenschap op Mauritius wel aangevuld met gedetineerden en zieken uit Indië, niet bepaald een daadkrachtig gezelschap. Van der Stel besloot daarom slaven te halen uit Madagaskar. Van de eerste lading slaven (105 mannen en vrouwen) wist echter de helft binnen een week te ontsnappen. Zij maakten vanuit het binnenland de Hollanders het leven zuur met plunderingen en brandstichting. Gedeserteerde soldaten, weggelopen houthakkers en ontsnapte dwangarbeiders sloten zich bij hen aan. Een enkeling wist het eiland op een Brits of Frans schip te ontvluchten.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius