Graubünden

Swipe

Chur

Het door hoge bergen omsloten Chur is een van de oudste steden van het land. Er zijn vondsten gedaan uit ca. 2500 v.Chr. Chur heette in de Romeinse tijd Cura Raetorum en was hoofdstad van de provincie Raetia Prima. De plaats ontleende haar betekenis aan de strategische ligging ten opzichte van de bergpassen van Graubünden.

Centrum

Het centrum van de stad ligt grofweg tussen de rivier de Plessur en de Post platz, ongeveer het gebied waar vroeger de Romeinse vestiging lag. Hier staan onder meer het bisschoppelijk paleis, de kathedraal en de St. Martinskerk. Het centrum is rijk aan smalle steegjes en fraaie huizen met luiken voor de ramen, vooral in de Kirchgasse, Rabengasse en Reichsgasse. Aparte vermelding verdient het i5deeeuwse Rathaus met onder andere een raadzaal uit 1494.

Rathaus

In de raadzaal van het ïsdeeeuwse Rathaus hangt een eeuwenoud bordje met de tekst:
Wer unter euch gross sein will, sei aller Diener.
Und wer da will der Vornehmste sein, sei aller Knecht.

Bischöflicher Hof

Het 18de-eeuwse bisschoppelijk paleis, de proosdij, de toren van de toegangspoort en de kathedraal omsluiten een eeuwenoud plein, het Bischöflicher Hof. Centraal op het plein, onder vier schaduw brengende bomen, staat een fontein met een bronzen beeltenis van Maria met haar kind Jezus (1950). Op het plein kunt u uw auto parkeren.

Kathedraal

De kathedraal dateert uit de 12de eeuw en is grotendeels Romaans en gotisch van bouwstijl en ornamentiek. De toren is na een brand in 1811 opnieuw gebouwd. Het interieur, gerestaureerd in de jaren twintig, bestaat uit drie schepen. Van belang zijn de crypte met de vier apostelzuilen en het prachtige uit hout gesneden drieluikige hoofdaltaar uit 1492, het grootste in zijn soort in Zwitserland en vervaardigd door Jakob Russ. Opmerkelijk zijn de gebeeldhouwde kapitelen en de vrolijk kijkende engelenfiguren in en op de kansel. In het Dommuseum zijn veel kostbaarheden uit het bezit van de kathedraal tentoongesteld, waaronder oorkonden van Karei de Grote.

St. Martinskerk

Hier vlakbij staat de laatgotische St. Martinskerk, gebouwd in de 15de eeuw op de fundamenten van een kerkje uit de Karolingische tijd. Naast de kerk staat een fontein met een afbeelding van St. Martin. In de buitenmuur van de klokkentoren is een beeldhouwwerk aangebracht. De sober ingerichte hervormde kerk heeft zowel achter het orgel als aan de rechterzijde een drietal kleurrijke glasinloodramen.

Musea

Achter de kerk bevindt zich het Rhatische Museum, met een verzameling voorwerpen die betrekking heeft op de geschiedenis van de streek. De Villa Planta herbergt het Bündner Kunstmuseum. In dit museum van het kanton Graubünden staan kunstwerken uit de 18de tot en met 20ste eeuw. Voorts kunt u het Bündner Naturmuseum bezoeken, een natuurhistorisch museum met overzichtstentoonstellingen betreffende de planten en dierenwereld, de geografie en de geologie van Graubünden.

INFORMATIE. Geopend. Alle musea zijn geopend di.-zo. 10-12 en 14-17 uur (Kunstmuseum do. tot 20.30 uur).

Wandelroutes

In de stad zijn twee gemarkeerde wandelroutes uitgezet door op de trottoirs rode en groene voetsporen uit te zetten: de rode voetsporen leiden de bezoeker langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de oude stad; de groene voetsporen leiden u door het oostelijke deel van de stad.

De wandelroutes kunt u op drie verschillende plekken beginnen: op de Bahnhofplatz (voor het treinstation), op de Postplatz en bij de Obertor. Beide wandeltochten duren gemiddeld 2,5 uur.

INFORMATIE BEGELEIDE WANDELTOCHT. Iedere ma. (feb.okt.) om 14.30 uur; vertrek vanaf de Rathaushalle (informatie bij het toeristeninformatiekantoor).

Brambrüesch

Vanuit het oostelijk deel van de stad gaat een kabelbaan naar de bergkam Brambrüesch (overstappen in Kanzeli, 1180 m). Brambrüesch (1595 m) is het uitgangspunt voor wandelingen naar onder meer Feldis, Churwalden, Malix, Domat/Ems en Juchs.

VERVOER CHUR

Auto: De autoweg van Chur naar Andermatt (ca. 95 km) is een van de Verbindingen tussen het oostelijke en het centrale deel van Zwitserland. De weg heeft twee belangrijke aftakkingen naar Ticino, namelijk bij Reichenau via de San Bernardino naar Bellinzona, en bij Disentis via de Lukmanierpas naar Biasca en vervolgens naar Bellinzona. De weg Chur-Andermatt volgt eerst het dal van de Rijn (Hinterrhein) en vervolgens het dal van de Vor derrhein.

Bus: Verbindingen met Passugg, Tschiertschen, Churwalden (dalstation van twee kabelbanen), Lenzerheide en Tiefencastel.

Trein: Verbindingen met Arosa, Sankt Gallen, Zürich, Davos, Sankt Moritz, Andermatt (en alle stations in het Rheindal), Brigg en Genève. Adres Treinstation: Bahnhofplatz.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Chur en Zwitserland