Het Noordoosten

Swipe

De staat Maranhão

Maranhão ligt nog gedeeltelijk in de invloedssfeer van de Amazone. Regen en rivieren zorgen in het noordelijk deel voor vegetatie. Waar de begroeiing ophoudt begint de droogte, de sertão. In het noorden grenst deze staat aan Pará, in het westen aan Tocantins en in het zuiden aan Piauí.

De hoofdstad São Luíz werd in 1612 door de Fransen gesticht. Zij troffen er de Tupinambá-Indianen, waar ze min of meer in vijandigheid mee optrokken. De Fransen verdwenen echter drie jaar daarna alweer, verdreven door de Portugezen, met behulp van de Indianen.

De Portugezen maakten met de Indianen leefbaarder afspraken. Ook de Nederlanders hebben hier even de scepter gezwaaid (1641-1644). De stad telt ruim driekwart miljoen inwoners. Redelijk bestand tegen de weersinvloeden groeit in Maranhão de babaçu-palm. De notenvruchten zijn eetbaar, maar ook grondstof voor margarine, het hout is bruikbaar voor het bouwen van huisjes, de palmbladeren voegen zich makkelijk tot dakbedekking en blijken later ook bruikbaar te zijn in de papierindustrie. En alle afval is voedsel voor niet veeleisend vee.

10 prachtige bestemmingen in De staat Maranhão en Brazilië