Oost-Noorwegen

Swipe

Femundsmarka nationaal park

De oostkant van het Femundmeer, tegen de grens van Zweden, is een 573 km² groot wildernisgebied, sinds 1971 beschermd in het Femundsmarka nationaal park. Samen met de aangrenzende Zweedse nationale parken van Rogen en Töfsingdalen vormt het een van de grootste onaangetaste natuurgebieden van Scandinavië. Toen 10.000 jaar geleden de gletsjers zich terugtrokken lieten ze hier een landschap achter van kale afgeronde bergtoppen die uitsteken boven een gebied van meren, moerassen, berken en naaldbossen. In het door het ijs uitgeschuurde landschap liggen uitgestrekte blokkenvelden en moreneruggen. Enkele hoge bergen steken uit boven het gebied. In het uiterste noorden ligt de hoogste top, Storvigelen (1561 m). In het zuiden liggen de bergen Store Svuku (1415 m), Grøthogna (1401 m) en Elgåhogna (1460 m).

Verwrongen, verweerde dennenbomen zijn een opvallend aspect van Femundsmarka en geven het gebied een mysterieuze sfeer. Het landschap van Femundsmarka is de laatste duizenden jaren nauwelijks veranderd en een rustgebied voor een aantal zeldzame dieren, zoals valken, steenarenden en visarenden. Vooral de visarend profiteert van de visrijkdom in de meren en de oude dennen, die met hun platte kruinen uitstekende nestplaatsen vormen. In de 17e en 18e eeuw vingen Nederlanders in deze streek gier- en slechtvalken om ze te verkopen of te temmen voor de valkerij. In de vele meren en moerassen voelen bevers zich thuis. Een kudde muskusossen heeft zich in het park gevestigd vanuit de Dovrefjell, en er leven enkele elanden. De veelvraat, lynx en bruine beer doen af en toe het gebied aan. Het gebergte rond de plaats Elgå is het zuidelijkste gebied in Noorwegen waar de Samen rendieren houden.

Femundsmarka, een eldorado voor vissers, kanoërs en wandelaars

Er is een uitgebreid netwerk van gemarkeerde paden, die aansluiten op de paden van de aangrenzende Zweedse nationale parken Rogen en Töfsingdalen. Kanoërs kunnen in het centrale deel van het nationale park terecht op een systeem van met elkaar verbonden meren. Kano’s kunnen worden gehuurd aan zowel de Noorse als de Zweedse kant van het gebied.

Het gebied is vanuit het noorden te bereiken vanuit Røros naar het Synnervika-Langen Turistsenter (en vandaar per boot verder). Vanuit het zuiden is het gebied bereikbaar via weg 221 langs de oostkant van het Femundmeer naar Elgå. In Elgå bevindt zich sinds 2005 he Femundsmarka Nationalpark Senter, met informatie, kaarten en boeken over de nationale parken Femundsmarka en Gutulia. Het park zelf is alleen te voet bereikbaar vanuit Elgå, Valdalen of Sylen (via Zweden). De dichtstbijzijnde DNT-berghut ligt in Svukuriset, bereikbaar te voet in 3 uur vanuit Elgå. ’s Zomers vaart de m/s Fæmund II (dienstregeling), die al meer dan 100 jaar lang de verschillende plaatsen langs het meer met elkaar verbindt. De boottocht is een belevenis op zich, en brengt u diep in het nationaal park waar auto’s niet kunnen komen: in Røosen, Haugen of Revlingen.

Sylen

Midden in het nationale park aan de grens met Zweden ligt aan het Grøvelsjøen het geïsoleerde dorpje Sylen, ook niet per weg bereikbaar. Ryvang Gård is een privéhut in Sylen, een mooi doel voor een dagtocht vanuit Svukuriset (15 km) of Valdalen (11 km). U kunt er heerlijke koffie met waffler krijgen en overnachten in de gerenoveerde boerderij. Van juli tot half september vaart ook vanuit Zweden de boot m/s Syløra over het Grøvelsjøen naar Ryvang.

Gutulia nationaal park

Onder het Femundsmarka nationaal park ligt het veel kleinere Gutulia nationaal park (23 km²), dat in 1969 werd opgericht om een van de laatste Noorse oerbossen te beschermen. In het gebied staan enorme, soms wel 400 jaar oude dennen en sparren. Daarnaast zijn er enkele waardevolle hoogvenen, en heidevelden rond de berg Gutulivola (949 m). Er zijn geen gemarkeerde paden aangelegd in het park zelf, maar men heeft er wel vrije toegang. Vanaf de parkeerplaats ten westen van het park loopt een gemarkeerd pad rond het Gutulisjøen naar een schuilhut aan de rand van het park.

Meer informatie en Engelstalige brochures van Femundsmarka en Gutulia zijn te downloaden op: www.dirnat.no

 

10 prachtige bestemmingen in Femundsmarka nationaal park en Noorwegen