Noord-Noorwegen

Swipe

Hinnøya

Hinnøya is het grootste kusteiland van Noorwegen. Degenen die via de E10 de Lofoten of Vesterålen willen bereiken, rijden over dit eiland. De E10 slingert langs de zuidkust van het eiland richting Lødingen. Onderweg ondergaat de reiziger prachtige uitzichten over de Tjeldsundet, de nauwe zeestraat die Hinnøya scheidt van het eiland Tjeldøya. Na de kruising met weg 85 naar Lødingen gaat de E10 verder noordwestwaarts richting Sortland op Langøya en de Lofast naar de Lofoten. Hinnøya is niet echt een toeristisch lustoord, maar liefhebbers weten de leuke plekken wel te vinden. Vooral de weg langs de Kasfjorden en Kvæfjorden en de Lofast zijn prachtige routes om te rijden.

De grootste stad op Hinnøya is Harstad, gelegen aan weg 83, een noordelijke zijweg van de E10. Harstad is een industrie- en visserijstad met ruim 23.000 inwoners. Het is een van de grotere steden in Noord-Noorwegen. Bovendien is het een klein verkeersknooppunt. Wegnummer 83 voert westwaarts naar de oever aan de Gullesfjorden en eindigt in het onbetekenende gehucht Lyså. Vanuit Revsnes kan men met de pont oversteken naar de overzijde van de Gullesfjorden. Vanuit Harstad is er een veerverbinding met het mooie eiland Senja.

Voor toeristen heeft Harstad niet veel te bieden. De middeleeuwse stenen kerk van Trondenes, een vestingdorpje iets ten noorden van Harstad, is wel de moeite waard. Het Trondarnes Distriktsmuseum gaat in op de geschiedenis van Trondenes, Harstad en Noord-Noorwegen in het algemeen. Het Adolfkanon in Trondenes, het grootste kustkanon ter wereld, is een overblijfsel uit de tijd van de Duitse bezetting (1943) en maakte deel uit van een Duits fort. Het kanon staat in militair gebied en kan alleen onder begeleiding bezocht worden.

Het jaarlijkse culturele midzomerfestival van Noord-Noorwegen, Festspillene i Nord-Norge, vindt plaats eind juni in Harstad. Het culturele feest duurt een heel etmaal. De oudste zeilschoener van Noorwegen, de Anna Rogde uit 1868, is een marien monument. Ze deed vroeger dienst als vrachtschip met als thuishaven het eiland Kjøtta. Nu kunnen toeristen een tocht met deze boot maken.

De weg langs de Kasfjorden en de Kvæfjorden biedt mooie zeevergezichten, onder meer vanuit Bremnes met een panorama op het bultige schiereiland met de Elgen (534 m). In Borkenes groeien, zeer markant zo noordelijk, aardbeien. Dit is te danken aan de tuinbouwschool Rå Videregående Skole, die veel zorg besteedt aan fruit en groente. Hier kweekt men meer dan 1000 soorten planten en groenten. Ze verkopen onder andere ecologisch geteelde producten. In dezelfde plaats bevindt zich een opmerkelijke collectie kunst. Sinds 1966 maken verstandelijk gehandicapten kunstvoorwerpen en deze zijn voor het publiek te bezichtigen (Trastad Collectie, Paviljong 7).

Eilandjes ten noorden van Hinnøya

Ten noorden van Hinnøya liggen enkele aardige eilandjes. Ze behoren niet tot de Vesterålen, maar tot het landsdeel Troms. Op het eiland Grytøy ligt Bygdetun, een kleine nederzetting met een groot pand uit 1770. In deze schuur bevinden zich veel historische voorwerpen. Op Bjarkøy, het kleine eiland ten noorden van Grytøya, woonde de noordelijkste Vikinghoofdman Tore Hund. Op het eiland is een cultuurhistorische route uitgezet die voert langs monumenten en archeologische resten. De route start in Nerdgård.

Bij Sandtorg, zes kilometer ten zuiden van de brug over de Tjeldsundet ligt een klein openluchtmuseum, zoals er vele zijn in Noorwegen. Zeven gebouwtjes – het oudste uit 1789 – en een tentoonstelling tonen het leven van vissers die tevens landbouwer waren.

Møysalen Nasjonal Park

Het havenstadje Lødingen kan men met een gerust hart voorbijgaan. Er zijn hier onder meer een telegraafmuseum en een houten kruiskerk (1897). Ten noorden van Lødingen niet ver van Kanstadbotn bevinden zich in de rotsen gegraveerde tekeningen van ruim 8000 jaar geleden, die tot de oudste in Noorwegen behoren.

Vanuit Offersøy zijn er mogelijkheden om op zee te gaan vissen en op orkasafari te gaan. De orka’s komen af op de enorme populatie haringen in de Vestfjorden en Tysfjorden. De safari vindt plaats in de periode oktober tot december. Op kleine afstand van Offersøy bevindt zich een kluwen eilandjes en rotsen: het natuurreservaat Svællingan.

Het kleine Møysalen Nasjonal Park heeft een oppervlakte van slechts 51 km² en ligt aan het einde van de Innerfjorden (Øksfjorden). De Møsalen is met zijn 1262 m het centrale punt van het park. Het gebied is bergachtig en heeft een afwisselend landschap: bossen, oude landbouwgronden en open fjorden. Het wordt als uniek voor Noorwegen beschouwd.

Eén van de mooiste zeepanorama’s van Noorwegen is te vinden even ten zuiden van Digermulen, dat 19 km van de Lofast (E10) verwijderd is.

10 prachtige bestemmingen in Hinnøya en Noorwegen