Bosnië en Herzegovina

Swipe

Geld

De convertibele mark (KM) wordt overal in Bosnië geaccepteerd. De munt is 1,95 euro waard. Eurobiljetten en munten van 1 en 2 euro worden ook vaak geaccepteerd, maar dan geldt 1 euro is 2 KM. In gebieden waar veel Kroaten wonen, zoals Livno en delen van Mostar, kunt u ook met Kroatische Kuna betalen en in de Republika Srpska soms met de Servische dinar. De Bosnische Spoorwegen accepteren alleen KM. Creditcards worden alleen in de grotere benzinestations, supermarkten, hotels en restaurants geaccepteerd.

Prijzen

Bosnië is over het algemeen een stuk goedkoper dan België en Nederland. De prijs van lokaal geproduceerde artikelen, zoals levensmiddelen, ligt ongeveer twee keer zo laag. Geïmporteerde producten zijn minder goedkoop en luxeartikelen, zoals elektrische apparaten, zijn bijna net zo duur of soms zelfs duurder dan bij ons.

Voor 10 tot 20 KM per persoon kunt u al eenvoudig uit eten. Een snack als burek is zelfs al voor 2 KM te koop. Een glas bier, frisdrank of rakija kost in een café 2 of 3 KM, in een discotheek 3 tot 5. Duurdere en luxer restaurants zijn er alleen in de grote steden. Een kopje koffie of thee kost meestal 1 KM.

Helemaal goedkoop zijn arbeidsintensieve diensten. Voor vijf euro kunt u al naar de kapper en voor hetzelfde bedrag wordt uw auto van onder tot boven gewassen en gestofzuigd. Taxiritjes zijn goed te betalen en een bus- of treinreis van Mostar naar Sarajevo kost ongeveer 15 KM.

Relatief duur is accommodatie. Wie alleen reist betaalt als snel minimaal 45 KM voor een hotelovernachting. Een tweepersoonskamer is meestal wel voor 60 KM te vinden. Accommodatie bij particulieren is wat goedkoper, rond de 20 KM per bed. Wie nog minder te besteden heeft, kan het beste zoveel mogelijk in berghutten of op natuurcampings overnachten. Vrij kamperen of bij vrienden logeren blijft natuurlijk het goedkoopste.

Fooien en afdingen

Het is in Bosnië gebruikelijk om in restaurants bedragen af te ronden. Fooi wordt meestal niet op tafel achtergelaten; de klant geeft bij het afrekenen aan, voor welk bedrag de ober mag teruggeven. In cafés en bars is het gebruikelijk dat de ober na elk drankje een bonnetje op tafel legt. Dat betekent niet dat u meteen moet betalen: als u weggaat wordt alles opgeteld en kunt u afrekenen. Werknemers in de horeca verdienen erg weinig en zijn erg blij met een kleine fooi, maar het is niet verplicht.

In gewone winkels hebben alle producten vaste prijzen, maar op markten – vooral in toeristische steden – is afdingen verstandig. Ook op producten die langs de weg verkocht worden, kunt wat proberen af te dingen, hoewel deze vaak al heel goedkoop zijn.

Wisselen en geldautomaten

In alle grote en middelgrote steden zijn geldautomaten. Omdat deze nogal eens buiten gebruik zijn of geen Nederlandse of Belgische bankpas accepteren, is het verstandig om wat extra geld op zak te hebben. Dat kunnen ook euro’s zijn, want op de meeste plekken worden deze geaccepteerd en ook wisselkantoortjes zijn meestal wel voorhanden.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bosnië en Herzegovina