Japan

Swipe

Criminaliteit

Japan is een van de veiligste landen ter wereld. De criminaliteitscijfers liggen veel lager dan in Nederland en België. Diefstal is een verschijnsel dat zelden voorkomt; van lichamelijk geweld ten opzichte van toeristen is zelden tot nooit sprake, zodat u rustig 's avonds over straat kunt lopen. Niettemin blijft het verstandig om voorzichtig met uw waardevolle bezittingen om te springen, vooral in grote steden; helemaal vrij van de zogenaamde kleine criminaliteit is namelijk geen enkel land. Bovendien zult u misschien wel eens in hotels overnachten waar westerlingen logeren die er andere normen en waarden op na houden dan de gemiddelde Japanner.

Yakuza 

Dat er helemaal geen georganiseerde misdaad in Japan zou zijn, is echter een ernstige misvatting, deze vorm van criminaliteit is namelijk diep geworteld in de huidige Japanse samenleving. Een toerist zal daar echter nimmer iets van merken.

De grootste twee professionele misdaadorganisaties zijn de yakuza en de boryokudan. Het aantal leden van de yakuza wordt geschat op circa 110.000, verdeeld over 2.500 verschillende groepen. Voor de yakuza heeft een aantal Japanners respect, omdat deze organisatie een samoerai-afkomst heeft; dit in tegenstelling tot de leden van de boryokudan, die reeds eeuwenlang tot de paria 's van de Japanse samenleving gerekend worden. Beide misdaadorganisaties werken nauw samen. De invloed van de yakuza is verbazingwekkend groot. Vooral politiek rechts had in het verleden nauwe banden met deze criminele organisatie. De invloed van de yakuza op het bedrijfsleven is schokkend. Een belangrijk deel van het gokwezen, waaronder een groot aantal panchinkohallen, is in handen van de yakuza. Overal in Japan komt u gelegenheden tegen waar u het panchinkospel kunt spelen, de Japan-se versie van de pinballautomaat, een fantasieloos spel met kleine zilverkleurige knikkers. In de panchinkohallen worden miljarden guldens omgezet. De yazuka bezit voorts duizenden winkels, restaurants, wisselkantoortjes, kredietkantoortjes, badhuizen, bars, nachtclubs, koffieshops (die koffie schenken!), onroerend goed- en transportmaatschappijen. Bovendien heeft deze misdaadorganisatie een belangrijk aandeel in de prostitutie, vrouwenhandel en pornografie. De lijst met hun criminele bedrijvigheden is haast oneindig en hun werkzaamheden reiken tot in de Verenigde Staten en Europa.

Sokaiya 

Buiten de grenzen van Japan zijn de sokaiya bekender dan de yakuza. De sokaiya zijn de modernere gangsters in vennootschapsland. Hun criminele activiteiten zijn vooral gericht op de Japanse beurs-NV's.

10 prachtige bestemmingen in Japan