Oost-Noorwegen

Swipe

Van Vinstra tot Otta

Vinstra

In Vinstra werd Peer Gynt geboren, eigenlijk Per Olsen Hågå geheten. In het dorp staat een standbeeld van Peer Gynt en is er een tentoonstelling over de historische en de literaire figuur. De Peer Gynt Stugu, een huisje uit 1743 van de originele boerderij waar de historische Peer Gynt leefde, is ingericht met foto’s, poppen en kostuums (tevens Tourist Information). Ieder jaar wordt in Vinstra en omgeving het Peer Gynt festival gehouden met theater, concerten en tentoonstellingen. Hoogtepunten zijn de voorstelling aan het Gålåmeer en het openluchtconcert in Rondane (1e week van augustus).

Ringebu

Ten zuiden van Vinstra ligt het rustige dorp Ringebu, een stop waard met zijn gezellige winkelstraat en ’s zomerse zaterdagmarkt. Bakker Hansen is het centrale punt voor koffie met gebak. Op een mooie locatie op een heuvel net buiten het dorp ligt de Ringebu staafkerk uit de 13e eeuw (’s zomers dagelijks geopend 08.00-18.00 uur). Ook de voormalige pastorie uit 1743, de Ringebu Prestegård is een bezoek waard. Hier is in de zomer een tentoonstelling over de Noorse schilder Jacob Weidemann (1923-2001). Ringebu is uitgangspunt voor wandeltochten in het zuidelijke deel van het Rondane nationaal park.

Wie in de winter (januari-maart) in de omgeving van Ringebu verblijft kan bij het dorp Fåvang een kijkje nemen bij het IJskerkje, een mooi natuurverschijnsel. Een bevroren waterval bij een overhangende rotswand vormt hier een soort natuurlijke ijsgrot. U wandelt er in een half uur heen (rij vanaf Fåvang langs de school en sla linksaf naar een parkeerplaats waar het pad begint). Verder kan men vanuit Ringebu kiezen uit twee prachtige ritten over bergwegen: de Friisvegen over de bergen naar het Østerdal (aansluitend rechtsaf door het Imsdalen), en de Rondevegen langs de oostkant van Rondane richting Folldal.

Bjørnsonsvegen

Aan de westkant van het Gudbrandsdal liggen nog twee mooie bergwegen: Bjørnsonsvegen (weg 255) door het Espedal (goed te combineren met de Peer Gynt Vegen), en Jotunheimvegen, een tolweg vanuit het Espedalen naar de oostkant van de Jotunheimen. Onderweg door het Espedalen passeert u langs de Bjørnsonsvegen de mooie rotskloof Helvete (de Hel) met aangrenzend natuurpark en kinderboerderij. In de kloof zijn tijdens de laatste ijstijd door het smeltwater van de gletsjers grote slijpgaten of ‘gletsjermolens’ gevormd (15 juni-15 sept. 10.00-18.00 uur). In het Espedalen ligt een aantal sfeervolle historische hotels, zoals de Strand Fjellstue en de Ruten Fjellstue.

Jotunheimvegen

De Jotunheimvegen, vanaf Skåbu (rijksweg 255) naar Bygdin en de Valdresflya (rijksweg 51) is een van de mooiste Noorse bergwegen, en heeft onderweg fraai uitzicht op de hoge toppen van de Jotunheimen. Aan het begin van de route passeert u het hoogste permanent bewoonde dorp van Noorwegen, Skåbu, waar enkele mooie oude boerderijen staan. Vanaf Bygdin kan men de tocht voortzetten over weg 51 langs de oostkant van de Jotunheimen. De weg gaat op 1500 m hoogte over de Valdresflya hoogvlakte. Het is aan te raden hier onderweg een wandeling te maken en te stoppen bij het café Valdresflya voor koffie en wafels met room en jam.

Otta

Het plaatsje Otta is een belangrijk verkeersknooppunt met een druk bus- en treinstation en veel accommodatie. Naar het westen takt weg 15 af naar het Ottadal, Vågå, Lom (Jotunheimen) en de Geirangerfjord. Aan de oostkant voert vanuit Otta een weg naar Mysus-eter, het uitgangspunt voor tochten in het nationale park Rondane. In Otta is een informatiecentrum voor de nationale parken van Rondane en Dovrefjell.

10 prachtige bestemmingen in Van Vinstra tot Otta en Noorwegen