Oost-Noorwegen

Swipe

Villmarksveien en Engerdal

Vanuit Elverum kunt u weg 25 en 26 nemen naar Trysil langs de Zweedse grens verder richting Femundmeer. Deze route maakt deel uit van de ongeveer 900 km lange Villmarksveien langs de Zweedse grens van Halden (100 km onder Oslo) via Femund naar Røros (in Sør-Trøndelag).

Trysil

Trysil is vooral ’s winters een drukke een populaire wintersportplaats. Op de Trysilfjell zijn 32 liften en 70 km skipistes. Het is daarmee het grootste Noorse skigebied, dat vanwege zijn ligging ook veel Zweedse wintersporters trekt. ’s Zomers is het een stuk rustiger rond Trysil, en is er veel voordelige accommodatie. In de omgeving kan men er goed mountainbiken, kanoën of vissen in de rivieren. Verder kunt u er vrijwel iedere dag deelnemen aan excursies, zoals een elandsafari met speurhond, bever- safari per kano, wildwaterkajakken of raften op de rivier Trysilelva. Trysil Tourist Office: Storveien 3. Eland- en beversafari’s: Villmarkskompaniet. Ten noorden van Trysil passeert u bij Røa langs weg 26 een serie van 5 fraaie watervallen. Een pad loopt vanaf de weg naar mooie uitzichtpunten op de waterval.

Engerdal en Femundmeer

Het hele noordoostelijke deel van Hedmark valt binnen de gemeente Engerdal, met gelijknamige hoofdplaats langs weg 26. Engerdal is vooral bekend om het grote Femundmeer en het Femundsmarka nationaal park, die beide binnen de gemeente vallen. Het Femundmeer is het op een na grootste meer van Noorwegen (202 km2). De weg rond het meer biedt slechts op enkele plaatsen uitzicht op het meer. Op diverse plaatsen langs de oever kan men overnachten in hotels en fjellstues en zijn er campings. Men kan er prachtige kanotochten ondernemen, vooral in combinatie met het Femundsmarka nationaal park. Een mooie plek aan de zuidpunt van het meer is Femundsenden (hotel en camping). Enkele kilometers hiervandaan in Drevsjø combineert het Blokkodden wildernismuseum cultuur en natuur. Het openluchtmuseum toont het gebruik van Femundsmarka door de eeuwen heen. Een Lappennederzetting toont de manier van leven van het Samivolk.

Langs het Femundmeer liggen twee boerderijcomplexen die niet per auto bereikbaar zijn en alleen per boot, fiets of na een lange voettocht zijn te bereiken. U kunt in beide boerderijen overnachten. Femundshytten Gård ligt aan de westkant van het meer. De boerderij was in de 19e eeuw het centrum van een kopersmelterij van de Rørosmijn, en had destijds 11 gebouwen en 200 bewoners. Er is nu een klein boerderijmuseum en een trollentuin. Femundshytten is bereikbaar met de boot m/s Fæmund II (die ’s zomers de verschillende plaatsen langs het meer met elkaar verbindt. Of u rijdt naar Jonasvollen en wandelt of fietst de laatste 10 km over de weg die gesloten is voor auto’s. De enige echte wegloze boerderij ligt aan de oostkant van het Femundmeer: Haugen Gård, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1700. De veerboot over het meer doet ook deze boerderij aan.

10 prachtige bestemmingen in Villmarksveien en Engerdal en Noorwegen