Primorje-Gorski kotar

Swipe

Lovran (Lovrano)

Vandaag de dag is Lovran belangrijk voor het toerisme. Het ligt op een kleine tien kilometer ten zuiden van Opatija, in een gebied dat vroeger bekend stond als de Liburnia Rivièra (tegenwoordig wordt het in een adem genoemd met de Opatija Rivièra). In de geschiedschrijving werd voor het eerst melding gemaakt van Lovran in de 7e eeuw, maar het is zeer aannemelijk dat het al aanmerkelijk eerder bewoond gebied was. Het centrum van het plaatsje ademt nog steeds iets uit de middeleeuwen en de vele bouwwerken, voornamelijk villa’s, die in de 19e en 20e eeuw ontstonden, deden daar geen afbreuk aan.

Naast het Belvédère hotel staat villa Fernandea, de eerste villa die een toeristisch doel diende, gebouwd in 1873. Wandelaars kunnen vanuit Lovran uitstekend uit de voeten, speciaal voor de toeristen werd een 12 kilometer lange weg langs de zee aangelegd tussen Lovran en Volosko (even ten noorden van Opatija).

Het wandelpad staat bekend als Lungomare of (jawel!) Strandweg. Officieel heet het: Obalno Šetalište Franzo Josefa I. De weg is ook geschikt voor rolstoelgebruikers, al zullen deze op enkele plaatsen wat assistentie nodig hebben. Met name tussen Ičići en Opatija bevindt zich een steil klimmetje. Langs de weg zijn op vele plaatsen rustmogelijkheden gecreëerd met uitzicht op de Kvarner en er bevinden zich diverse gelegenheden waar men verfrissingen kan kopen. Een dagwandeling voor liefhebbers, uiteraard ook vanuit Opatija (in tegenovergestelde richting), Ika of Ičići (in twee richtingen) te ondernemen. Zonzoekers en zwemmers kunnen op vele plaatsen afdalen naar de zee waar op tal van plaatsen voorzieningen zijn aangebracht om veilig in en uit het water te kunnen komen.

In Lovran bevinden zich enkele bezienswaardige bouwwerken. Zo is daar de kerk die gewijd is aan de beschermheilige van Lovran: de Romaanse Sv. Jurja (St.-George), daterend uit de 12e eeuw. U kunt nog steeds zien dat de klokkentoren ooit gescheiden van de kerk werd gebouwd. Pas in de 17e eeuw werd deze, door de aanbouw van twee barokke kapellen, met de kerk verbonden. Het fraaie houtsnijwerk waarmee het altaar en de doopvont werden versierd, maken een bezoek aan de kerk zeer de moeite waard.

De Sv. Ivana (Johannes de Doper) kapel uit de 14e eeuw rust op funderingen uit eveneens de 12 eeuw. Fresco’s die het leven van Sv. Ivana in beeld brengen sieren de wanden.

Boven het kleine (zeer fotogenieke) haventje bevindt zich de Sv. Trojstva (Heilige Drie-eenheid) kerk, de enige kerk waarvan bekend is dat er zich ooit een kerkhof onder en omheen bevond. Opmerkelijk is de grafsteen van Gašpar Bekaric uit 1595 waarop in glagolitisch schrift duidelijk wordt gemaakt van welke betekenis deze geestelijke voor de omgeving geweest is. Tegen de haven ziet u, in de stadswal (stubica) de contouren van een van de vroegere stadspoorten van Lovran.

De gerestaureerde stadstoren maakte ooit deel uit van de fortificaties van Lovran. In het oude stadsgedeelte bevinden zich nog diverse andere bouwwerken van historische betekenis. Tegenover de Sv. Jurja bijvoorbeeld, bevindt zich nog het middeleeuwse gemeentehuis waar zich boven de ingang een afbeelding in hout bevindt van de beschermheilige van de stad: St.George die de draak verslaat. Het was gebruikelijk dat boven de ingang van huizen en gebouwen afbeeldingen werden geplaatst van personen (doorgaans heiligen) die het huis en de bewoners ervan moesten beschermen. Over de oorsprong van ‘de snor’, boven de ingang van het ernaast gelegen huis, doen vele verhalen de ronde. Niemand kan u echter precies vertellen wie het voorstelt of wat de ware betekenis ervan is.

Direct aan de kust tussen Lovran en Opatija bevinden zich vele villa’s die ooit gebouwd werden als buitenverblijf of overwinteringsplaats van adellijke en welgestelde families. U zult er vele Venetiaanse invloeden in terugvinden. De beroemde Venetiaanse architect Carl Seidl tekende voor het ontwerp van enkele van de villa’s, o.a. Villa San Nicolo, de tegenwoordige Villa Magnolia. Een aantal villa’s is aangepast aan de modernste eisen van deze tijd (althans inpandig) en wordt verhuurd als luxe vakantieverblijven.

Natuurpark Učka
Tussen Opatia en Lovran voert een weg de bergen in naar het natuurpark Učka, bekend om de (tol)tunnel die de rest van Istrië op een snelle manier ontsluit voor de automobilist. Wat de meeste mensen niet weten is dat die ruim 5 kilometer lange tunnel aangelegd werd door een schitterend natuurgebied. Het kent, zoals zovele andere parken, een unieke (beschermde) flora en fauna. Dat betekent niet dat u er niet mag komen. Er zijn enkele wandelpaden aangelegd en ook aan de mountainbiker is gedacht. Beiden kunnen, met een zekere inspanning, de hoogste top van de 1401 meter hoge berg Vojak bereiken. De beloning bestaat uit een schitterend uitzicht, waarbij u vanaf de uitkijktoren (en bij helder weer) met gemak het hele schiereiland kunt overzien. En, als u toch op de berg bent, neem dan ook een kijkje bij de waterval Slab.

10 prachtige bestemmingen in Lovran (Lovrano) en Kroatië