Departement Cantal

Swipe

Aurillac

Er was eens een herder die Gerbert heette. Iedere avond keek hij vol liefde naar de sterren. Het waren de roerige jaren in het midden van de 10de eeuw. De monniken van Aurillac werden op deze bijzondere jongen opmerkzaam gemaakt en zij namen hem mee naar hun klooster om hem te onderrichten. Zij stuurden hem vervolgens naar Spanje om aan een Arabische universiteit medicijnen en wiskunde te studeren. Weer terug in Frankrijk vond hij de grafometer en de klok met gewichten uit. De keizer was zo onder de indruk van Gerbert dat hij hem een belangrijke plaats aan het keizerlijk hof gaf. In 999 kroonde men Gerbert tot paus Silvester 11. Hij werd de eerste Franse paus en bleef tot zijn dood in 1003 de leider van de katholieke kerk.

Een herder die paus werd, het klinkt als een sprookje. Toch neemt men aan dat deze levensgeschiedenis van paus Silvester 11 in grote lijnen klopt. De paus voerde een uitgebreide correspondentie met de monniken in het klooster van Aurillac. Zijn standbeeld staat langs de Jordanne bij de Pont Rouge en de Place Gerbert. Aurillac (32.000 inwoners) bezit verder een gezellig winkelcentrum en fungeert als regionaal centrum.

Église-Saint-Géraud

Het beroemde klooster van Aurillac werd tijdens de godsdienstoorlogen in 1569 volledig door de hugenoten verwoest. Slechts de in de 17de eeuw herbouwde kloosterkerk Saint-Géraud herinnert nog aan het bouwwerk dat hier vroeger stond. Enkele Romaanse fundamenten wijzen op de lange religieuze geschiedenis van de plek. Het orgel is in 1756 gebouwd door de bekende orgelbouwer Joseph Rabiny.

Er zijn nog andere kerken in Aurillac die een bezoek waard zijn, zoals de 16de-eeuwse Chapelle d'Aurinques, gevestigd in een oude verdedigingstoren, en de 14de-eeuwse Église Notre-Dame-aux-Neiges, met een 17de-eeuws beeld van de Zwarte Madonna. De laatste kerk ligt midden in het centrum van Aurillac aan de Place du Square. Aan dit plein liggen verder het Justitiepaleis (Vlaamse wandtapijten uit de 17de eeuw) en de toeristeninformatie.

Chateau Saint-Étienne

Ten noordoosten van het stadscentrum van Aurillac ligt het kasteel Saint-Étienne. Vanaf de 12 m hoge kasteeltoren heeft u een goed uitzicht over Aurillac, de Jordannevallei en het Cantalgebergte. Reeds in de 13de eeuw stond hier een versterkt gebouw, maar dat werd in de 17de en 18de eeuw geheel vernieuwd. Men bouwde onder meer een 32 m hoge kasteeltoren. Helaas was het onderhoud aan deze toren te duur en construeerde men in 1747 de huidige donjon. In 1868 verwoestte een grote brand een deel van het kasteel, zodat de meeste gebouwen nu uit de 19de eeuw stammen.

In het kasteel Saint-Étiennezijn het Maison des Volcans en het Wetenschapsmuseum vgehuisvest. Beide zijn gewijd aan het ontstaan van het vulkanische landschap in het departement Cantal en aan vulkanische verschijnselen in het algemeen.

VULKAANHUIS EN WETENSCHAPSMUSEUM GEOPEND: Ma.-za. 10-18.30 u.; zo. 14-18.30 u. (okt-mei in het weekend gesloten).

Musée d'Art et d'Archéologie

Een ander interessant museum in Aurillac is het Museum voor kunst en archeologie, dat in een voormalig klooster gevestigd is. Het museum bezit een verzameling paraplu's - Aurillac heeft een paraplu-industrie -, archeologische en historische voorwerpen uit het departement Cantal, kunstvoorwerpen (een buste van Rodin van Camille Claudel en veel foto's van hedendaagse fotografen.

KUNST- EN ARCHEOLOGIEMUSEUM GEOPEND: juli-aug di.-za. 10-12 u. en 14-18 u., zo. 14-18 u.; apr.-juni, sep.-okt. en schoolvakanties di.-za. 10-12 u. en 14-18 u.

Andere musea in Aurillac zijn het Wassenbeeldenmuseum (geschiedenis van Aurillac) en het Museum van Oud Aurillac (Musée du Vieil Aurillac), gevestigd in het Maison Consulaire uit de renaissance.

Château de Conros

Vier kilometer ten zuiden van Aurillac ligt het Chateau de Conros, dat tussen de 12de en de 15de eeuw zijn huidige aanzien kreeg. Het gebouw ligt op een rots boven het stroomgebied van de Cère en is herkenbaar aan de massieve middeleeuwse toren. Het grootste deel van het woongedeelte bouwde men tijdens de renaissance. In het kasteel van Conros staat een witmarmeren sarcofaag uit de Merovingische tijd (5de eeuw). Verder kunt u de ridderzaal, de wapenkamer, het wachtlokaal (met 16de-eeuwse fresco's) en een renaissancetrap bezichtigen.

KASTEEL CONROS GEOPEND: Juli-aug. dagelijks 14-18 u, avondbezoek op wo. om 9.30 u.; juni en sep. wo.-ma. 14-18 u.

10 prachtige bestemmingen in Aurillac en Auvergne