Het Bachkovo klooster
Na een rit door de spectaculaire Chepalarska kloof bereikt u vanuit Asenovgrad het dorpje Bachkovo. Op enkele kilometers ten zuiden daarvan vindt u het Bachkovo klooster, een van de fraaiste kloosters die er in Bulgarije te vinden zijn en, net als het Rila klooster, door UNESCO aangewezen als werelderfgoed van de mensheid. Ga niet in een weekend, de weg zit dan overvol, de politie moet het verkeer regelen en u loopt het risico dat u uw auto niet binnen een kwartier lopen kunt parkeren. Maar, u moet het klooster zeker bezoeken. Het klooster werd gesticht in 1083 door twee monniken uit Georgië. Een ouder klooster bestaat niet in Bulgarije.
Enkele tot het kloostercomplex behorende gebouwen, zoals de Sv. Bogoroditsakerk werden er in de 17e eeuw aan toegevoegd. In deze kerk bevindt zich onder andere een 14e-eeuwse Georgische icoon met de afbeelding van Maria waarvan men zegt dat deze ooit door de apostel Lucas werd geschilderd en waarvoor de Maagd zelf model heeft gestaan. Vooral vanwege deze icoon wordt het klooster veel door mensen uit de voormalige Sovjetunie bezocht. De icoon speelt een belangrijke rol tijdens de processie die elk jaar op 15 augustus, de dag van Maria-Hemelvaart, wordt gehouden.
Het klooster was tot in de 14e eeuw het welvarendste van het land. Er woonden niet minder dan 50 monniken (tegenwoordig nog slechts 7) die het land bewerkten en op die manier de grond die tot het klooster behoort behoorlijk uitbreidden. Dat is dan ook de reden dat de tot het klooster behorende landerijen vele malen groter zijn dan de grond waarop het kloostercomplex staat. In het voorportaal van het klooster, een van de weinige nog oorspronkelijke delen van het gebouw, bevinden zich muurschilderingen waarmee onder andere de geschiedenis van het klooster in beeld is gebracht. De Turken verwoestten het klooster vrijwel geheel en de meeste gebouwen werden in de 16e en 17e eeuw herbouwd. In de gebouwen bevinden zich vele kunstschatten en fresco’s. Daaronder bevinden zich werken uit de vroegste periode van de schilder Zahari Zograf.
Niet alleen binnen de kloostermuren, ook erbuiten zijn fraaie zaken te zien. Zo kunt u een ongeveer 30 minuten durende wandeling maken in de directe omgeving van het klooster. Het pad maakt deel uit van de weg die de hierboven omschreven processie volgt. Hij voert langs de Sv. Troitsakerk waarin zich vroegmiddeleeuwse fresco’s bevinden en grote portretten van tsaar Ivan Alexandâr (1331-1371) en zijn familie die een belangrijk (financieel) stempel drukten op de ontwikkeling van het kloostercomplex. Uw pad voert langs een drietal kapellen die zich in het Chervenata Stena natuurreservaat bevinden. Een van de drie kapellen is in de rotsen uitgehouwen, ze staan bekend onder de naam Ayazmoto.
Vanaf de uitgezette wandeling door de kloostereigendommen kunnen nog eens fraaie wandelingen worden gemaakt door een stuk natuur dat zijn weerga in de omgeving niet kent. Geoefende wandelaars zullen dit pad niet willen missen, het gaat behoorlijk steil op en neer op sommige plaatsen maar het brengt u op plaatsen waar de gemiddelde toerist geen weet van heeft. U passeert onder andere een klein resort dat Narechenski Bani heet (zie hierna). Ook vandaar kunt u weer verder de natuur in, maar uiteraard niet nadat u zich gebaad hebt in een van de natuurlijke mineraalbaden van het resort. In de omgeving komen veel zeldzame planten (waaronder kruiden), paddenstoelen en insecten voor en liefhebbers van vlinders zullen hun ogen niet geloven. Ook vogelliefhebbers komen enthousiast terug van deze wandeling, enkele gelukkigen waren in staat om voor de eerste (en mogelijk enige) keer in hun leven de gevlekte adelaar te spotten.
Onderweg naar Pamporovo zijn tal van uitstapjes mogelijk in de omliggende bergen. U kunt ook van hieruit een kijkje nemen in Narechenski Bani, een op 600 meter hoogte gelegen kuuroord. De geneeskrachtige warmwaterbronnen zijn vermaard en tijdens het winterseizoen mogen veel skiërs graag van de werking van het water gebruikmaken. De plaats is ook uit klimatologisch oogpunt interessant, de temperatuur komt er nooit boven de 20°Celsius. Het aantal zonne-uren is overigens gelijk aan die van het veel warmere Plovdiv en dat is een reden waarom de inwoners van deze stad in de zomermaanden graag uitstapjes maken naar dit gebied.
Een 13-tal kilometers verderop kunt u de hoofdweg verlaten in de richting van Zabârdo, een dorpje waar veel pomaken leven. Het dorp staat bekend als het belangrijkste weefgebied van de Rhodopen. De mensen die hier wonen gaan veelal traditioneel gekleed, wat mooie plaatjes op kan leveren. U kunt er ook tal van andere kleurrijke zaken bewonderen, van dressoirlopers tot kamerbrede tapijten, en de makers ervan aan het werk zien. Uiteraard kunt u, zo onder het weefgetouw vandaan, iets aardigs aanschaffen. In de omgeving van dit dorp zijn ook indrukwekkende rotsformaties te vinden zoals de Chudnite Mostove (wonderbaarlijke bruggen).
Verder kunt u een bezoek brengen aan de zogenaamde ijsgrot, waar de temperatuur nooit boven het vriespunt komt. Zowel de bruggen als de ijsgrot bevinden zich aan de andere kant van het dal, als u vanuit Zabârdo terugrijdt naar de hoofdweg, kunt u na enkele kilometers linksaf. Verder kunt u naar het bergdorp Chepalare. Hier bevindt zich de enige skifabriek in Bulgarije en u bent welkom om eens een kijkje te nemen hoe dat in z’n werk gaat. U bezoekt Chepalare in de eerste plaats vanwege het speleologisch museum. U kunt er veel te weten komen over de wondere wereld van de grotten. Natuurlijk zijn er deze omgeving grotten te over om te bezoeken. Ook skiërs zijn veel geziene gasten in het dorp, het heeft de langste skipiste van de Rhodopen binnen zijn grenzen.
Het Rhodopi-, Pirin- en Rilagebergte
Boek nu de supervoordelige Bingo Bulgarije Appartementen vakantie. De manier om voordelig op vakantie te gaan. Je kunt nu vele malen voordeliger...
Boek nu de supervoordelige BINGO 4* All Inclusive vakantie naar Bulgarije. De manier om voordelig op vakantie te gaan. Je kunt nu...
Ben je op zoek naar een fantastisch en goed geprijsd all inclusive hotel in Sunny Beach met veel faciliteiten? Dan ben je...