Noord-Lanzarote

Swipe

Isla La Graciosa en de Chinijo-Archipel

Natuurreservaat

De Chinijo-archipel (Las Isletas) maakt deel uit van een groot beschermd natuurgebied/marinereservaat, met 70.700 hectaren het grootste van Europa. Isla Graciosa is het grootste en enige bewoonde eiland van deze eilandengroep. Het ligt op amper twee kilometer voor de noordwestkust van Lanzarote.

Behalve Graciosa (28 km2) zijn er nog vier kleinere eilanden: het 256 m hoge vulkaaneilandje Montaña Clara, een stuk verder naar het noorden Alegranza, ongeveer half zo groot als Graciosa en verder Roque del Oeste en Roque del Este, twee speldenknopjes op de kaart. Alegranza, met enige moeite bereikbaar per boot, heeft een ornithologenpost en een vuurtoren aan de oostkust.

Het zeeleven in de archipel is mede dankzij een visverbod rond de onbewoonde eilandjes ongekend rijk, een paradijs voor duikers. Op het land leven hagedissen en broeden grote kolonies kneuen, verschillende soorten stormvogels en pijlstormvogels en een paar paartjes van de bedreigde Houbara trapgans. Deze vogels profiteren volop van de omliggende visgronden. Ook roofvogels voelen zich er thuis zoals valken, uilen, visarenden en de Egyptische gier.

Excursies naar het marine-reservaat zijn o.a hier te boeken. 

Isla La Graciosa, de bekoorlijke

Gescheiden van Lanzarote door de zeestraat El Rio ligt het onbedorven eilandje Graciosa. Als je genoten hebt van het grandioze panorama op Graciosa vanaf de Mirador del Río, zul je deze ‘parel van Lanzarote’ zelf ook willen bezoeken.

De elegante naam van het eiland is welverdiend. Er heerst niet alleen een vooroorlogse rust, er zijn ook duinen en een paar schitterende stranden, geelwit, lang en doorgaans verlaten. Op Graciosa ga je terug in de tijd. Auto’s rijden er nauwelijks, lawaai is een onbekend fenomeen. Er is één dorpje: Caleta del Sebo. Alleen de aanwezigheid van een telefooncel en een bankautomaat bij de haven verraden dat de moderne tijd ook dit eiland niet onberoerd laat.

Het leven van de eilandbewoners is er heel gemoedelijk en verschilt weinig met dat van hun voorhouders. Op hun gemak lopen ze door de zanderige straten in hun dorp, de oudere vrouwen met een traditionele hoed van palmblad en vaak op blote voeten. Aan het einde van de middag komen de vissers terug van zee en wordt de inktvis aan lijnen te drogen gehangen. Vervoer van goederen uit de haven gaat grotendeels met kruiwagens. Deze charme maakt het gebrek aan vertier op het eiland ruimschoots goed – alleen rond carnaval en tijdens het Fiesta del Carmen (16 juli) komt het eiland tot leven en zitten de veerboten stampvol.

Piratennest

Jean de Bethencourt kwam eerst op La Graciosa (en gaf het eiland zijn naam) voordat hij Lanzarote veroverde maar het eiland is pas sinds 1876 permanent bewoond. Daarvoor was het een populaire ‘hang-out’ voor passerende piraten. Graciosa lag handig ten opzichte van de routes van volgeladen handelsschepen tussen Amerika en Europa. Het schijnt dat Robert Louis Stevensons ‘Schateiland’ geïnspireerd is op piratenlegendes rond een schat die op Graciosa begraven zou hebben gelegen of misschien nog wel ligt.

Caleta del Sebo is de ‘hoofdstad’ van Graciosa, een soort kruising tussen een wildwest-stadje en een Noord-Afrikaans dorp. Het telt circa 700 inwoners, vooral vissers en hun gezinnen maar ook een paar buitenlanders. Behalve vissersboten liggen er in de haven regelmatig zeiljachten, afkomstig uit alle windstreken. De naam van Caleta del Sebo, letterlijk ‘vettige inham’ verwijst naar het walvisvet dat er vroeger gevonden werd.

De enige andere nederzetting van betekenis is Pedro Barba, de oude haven aan de oostkust. Welgestelde Canario’s en godos (Spanjaarden) hebben er een vakantiehuisje. Pedro Barba was de naam van de zeevaarder die in opdracht van de Spaanse koning in de 15e eeuw naar Lanzarote reisde om te verhinderen dat Maciot de Bethencourt de Canarische Eilanden aan de Portugezen zou verkopen. Lanzarote was zelfs al twee jaar in Portugese handen voordat de Spanjaarden ingrepen.

Stranden

De meeste mensen komen naar Graciosa vanwege de ongekende rust en voor de ongerept stranden. Caleta del Sebo heeft zelf een klein strand aan de haven maar Playa Francesa en Playa Cocina, respectievelijk 3 km en 4 km ten zuidwesten van het dorp zijn mooier. Daar kun je ook in de luwte zwemmen.

 

Een paar kilometer ten oosten van de haven ligt Playa Barranco de los Conejos, alleen te voet bereikbaar. Zonder twijfel het allermooiste strand echter is het witte, vierhonderd meter lange Playa de las Conchas, verstopt achter een brede duinenstrook aan de noordwestkant. Lopend is het in hooguit vijf kwartier te bereiken of in een halfuurtje per fiets. Vanaf dit strand kijk je pal op het eilandje Montaña Clara. Let op: het is er op winderige dagen levensgevaarlijk om te zwemmen.

 

Voor alle stranden geldt dat er niemand komt om de troep op te ruimen. Laat daarom geen afval achter, dat zou toch zonde zijn. Ook de duinen achter de stranden zijn kwetsbaar. Laat ze zoveel mogelijk met rust.

 

Praktische info La Graciosa

Breng je een bezoek aan Graciosa dan ben je ver verwijderd van toeristische voorzieningen. Neem daarom alles wat je nodig denkt te hebben mee. Laat je hoge hakken rustig thuis maar vergeet je zwemkleding niet!

 

Tussen Caleta del Sebo en Pedro Barba loopt een steenslagweg waarop heel af en toe een stoffige oude jeep voorbij tuft. De rest van het eiland ligt klaar om ontdekt te worden, te fiets of te voet want openbaar vervoer is er niet. Of je kunt een dorpsbewoner overhalen je in zijn jeep rond te toeren tegen een kleine vergoeding. Heb je daar allemaal geen zin in, strijk dan neer op een van de terrassen bij de haven of op het strandje daar.

 

Veerdiensten

Veerboten van Lineas Maritimas Romero en de Biosfera Express brengen je in twintig minuten van Orzola naar Caleto del Sebo op Graciosa. Kaartjes zijn te koop bij de kiosk in de haven of op de ferry zelf. Er zijn dagelijks circa 10 vertrekken. Ben je gevoelig voor zeeziekte dan is bij winderige omstandighede een tabletje tegen reisziekte aan te bevelen; in de zeestraat kan het dan flink tekeer gaan. 

 

Slapen, eten en drinken

En mocht je de laatste boot terug naar Lanzartoe toch missen: geen nood. Er zijn op het eilanden appartementen te huur. Van de honger hoef ook niemand om te komen op La Graciosa. Er zijn een paar simpele maar goede tapasbars en visrestaurants waar superverse vis zoals tonijn en inktvis op traditionele wijze worden klaargemaakt. Wil je zelf koken dan kun je inkopen doen bij een paar kleine supermarkten. Daar kun je ook nog wat proviand inslaan als je gaat wandelen of fietsen.

 

Duiken, vissen en (kite)surfen

Graciosa en vooral de eilandjes ten noorden ervan behoren tot de beste duiksteks van de Canarische Eilanden. Er komen vissen en andere vormen van zeeleven voor die je bij de andere eilanden niet zult aantreffen. De surf-omstandigheden zijn bij Graciosa optimaal. Er worden (kite)surflessen gegeven, georganiseerd vanuit surfcentra op Lanzarote zelf.

 

 

Wandelen

Tussen zonsopkomst en zonsondergang neemt Graciosa wisselende kleuren aan, van heldergeel tot dieprood, via een heel scala aan oker- en zandtinten. Het landschap is gortdroog en schaars begroeid. Oriënteren gaat gemakkelijk met behulp van de vier uitgedoofde vulkanen: de Bermeja in het noorden, Los Morros (de hoogste, 266 m) in het midden en de Mojón en Amarilla in het zuiden en zuidwesten.

 

Waar je ook gaat, op de hoger gelegen punten heb je een uitzicht van 360° zonder een teken van menselijk leven te zien. Er loopt een pad langs de kust maar om het hele eiland rond te lopen is een dag te kort. Bij Punta del Pobre, aan de voet van de Amarilla is het alleen bij laagwater mogelijk om onderlangs door te lopen naar Playa la Cocina of vice versa. Ga je lopen neem dan veel water mee en bescherm jezelf tegen de zon want schaduw is er niet.

 

Begeleide wandeltochten zijn hier te boeken.

 

Fietsen

Ook met de fiets zul je genieten van de totale rust en de afwezigheid van verkeer. Helemaal plat is Graciosa niet dus reken op af en toe een klimmetje. Ga niet van de paden af, de natuur is kwetsbaar. Mountainbikes (ook kinderfietsen en kinderzitjes) zijn te huur in de haven. Eigen fietsen mogen mee op de veerboot.

10 prachtige bestemmingen in Isla La Graciosa en de Chinijo-Archipel en Lanzarote