Gambia

Swipe

Klimaat

Als er weinig wind staat of de wind waait uit het oosten, komt de warmte vaak drukkend over, maar na een paar dagen bent u daar wel aan gewend. Als de wind van de oceaan waait heerst er aan de kust een ideaal klimaat. Gedurende het droge seizoen (ruwweg oktober - juni) waait de wind vooral uit het noordoosten. Hij voert warme lucht aan vanuit de Sahara, die dankzij het koelere oceaanwater tot aangename waarden daalt.

In het binnenland is de temperatuur tijdens het droge seizoen bijzonder hoog. De relatieve luchtvochtigheid valt, met uitzondering van de regentijd (ruwweg juni - oktober), wel mee. Het is een kwestie van een ander leeftempo. Je doet dingen rustig, je gaat je wat langzamer bewegen.

Gambia heeft een subtropisch klimaat met een duidelijk verschil tussen het droge en het natte seizoen. Gedurende de regentijd vallen de (soms hevige) regenbuien vooral (maar lang niet altijd) in de middag en avond.

Vanaf december tot en met april schijnt de zon vrijwel onafgebroken. In mei en november (soms ook nog in december en januari) wil er nog wel eens wat lichte sluierbewolking voor de zon trekken, waaruit soms een spatje regen valt.

Voor een verblijf aan de kust behoeft men zich van het regenseizoen weinig aan te trekken. Er kunnen, afhankelijk van het seizoen, grote verschillen optreden in de dagtemperaturen tussen de kuststrook en de landinwaarts gelegen gebieden. Tijdens de regentijd is een bezoek aan het binnenland, als gevolg van de toestand van de wegen, slechts beperkt mogelijk.

De grootste luchtvochtigheid werd in augustus gemeten, de 95% werd gemakkelijk gehaald, in januari werd soms slechts 25% gemeten. Ook zijn er wel temperaturen waargenomen in juni en juli tussen de 35 en 40 graden Celsius. In april/mei wordt in het binnenland, vooral op de noordoever van de rivier Gambia, een temperatuur van 40° C soms met gemak overschreden.

In de eerste maanden van het jaar komen in de Sahara zandstormen voor. De wind waait dan in de richting van Gambia. De kans dat u moeilijkheden ondervindt van een zandstorm is echter uiterst gering. De wind bereikt via de oceaan het land en brengt meestal alleen extra verkoeling. Soms echter voert de wind in de hogere luchtlagen fijn zand aan, zó fijn dat je kunt spreken van stof. Dit schermt niet alleen de zon af maar het kan er zelfs toe leiden dat het voeren van licht in het verkeer overdag zinvol is. Bovendien kan het benauwd zijn. Doorgaans is de lucht na een dag of drie weer opgeklaard.

Net als in ons land ontstaan bij warmte kleine windhoosjes. In Gambia noemt men ze Tonkolong, wat zoveel betekent als: de duivel verplaatst zich. Een Gambiaan zal zoveel mogelijk vermijden door deze windhoosjes te lopen of te rijden. In veel namen van plaatsen in het binnenland kom je het woord Tonkolong eveneens tegen.

10 prachtige bestemmingen in Gambia