Montréal

Swipe

Oude haven

Vroeger legden er machtige zeilschepen aan, later stoomboten. Nu is het een domein van vermaak, rondvaarten en cruiseschepen: Le Vieux-Port, de oude haven van Montréal in de Canadese provincie Québec. In dit gebied langs de Fleuve St.-Laurent zijn pieren, aanlegsteigers, een jachthaven en parken. Oude pakhuizen en handelskantoren zijn opgeknapt en veranderd in toeristische attracties. Vanaf de historische klokkentoren in het oosten tot de Lachine-sluizen in het westen loopt een 2,5 kilometer lange wandelboulevard langs de kades, de Promenade du Vieux-Port. Het is een drukke toeristische bestemming. Naar verluidt komen er ieder jaar tussen vijf en zeven miljoen bezoekers. Hier zijn van oost naar west enkele van de vele bezienswaardigheden bij de oude haven.

Tour de l’Horloge

Aan het oostelijke eind is de Quai d’Horloge, de klokkade. De naam komt van de Tour de l’Horloge, een daar aanwezige klokkentoren die niet alleen de tijd aangeeft maar vroeger ook diende als oriëntatiepunt voor binnenvarende schippers. Hij is 45 meter hoog en in gebruik genomen in 1922. Tegenwoordig is het een toeristische bezienswaardigheid met bovenop een uitkijkplatform. Binnen zijn exposities over de geschiedenis van de toren, over de Fleuve St.-Laurent en over de groei van Montréal.

Centre des Sciences

De Quai King-Edward is de locatie van het Centre des Sciences. In dat centrum zijn tentoonstellingen met uitleg over ontdekkingen en vernieuwingen in wetenschap en technologie.

Interactive Movie Game

Ook is op de King-Edward-kade de Interactive Movie Game te vinden. Daar kunnen honderd toeschouwers op vijftig computerschermen tegelijk een computerspel spelen.

Imax-bioscoop

Verder is er op de Quai King-Edward een Imax-bioscoop. Daar worden twee- en driedimensionale films geprojecteerd op een projectiescherm van zeven verdiepingen hoog.

Canal de Lachine

Aan de westkant van de oude haven begint het Canal de Lachine. Onder leiding van de Sulpice-paters was in de zeventiende eeuw al gestart met het graven van dit kanaal om de stroomversnellingen in de Fleuve St.-Laurent te kunnen omzeilen. Het werk werd echter stilgelegd toen de kosten te hoog werden. Pas in 1821 werd de schop weer opgepakt en in 1825 konden de schepen er door. Het is 14,5 kilometer lang en mondt uit in Lac St.-Louis bij Lachine. Er waren zeven sluizen in gebouwd. Om het groeiende aantal schepen en vooral het formaat daarvan aan te kunnen werden sindsdien diverse verbredingen en uitdiepingen uitgevoerd. Ook werd het aantal sluizen verminderd tot vijf. Toen de veel grotere St. Lawrence Seaway in 1959 gereed was (zie ook de pagina over varen onder verkeer en transport bij de algemene informatie over Canada), ging het Lachine-kanaal dicht. Het was echter in 1929 tot nationaal historisch monument verklaard en dus moest het voor het nageslacht bewaard blijven. Half jaren negentig werd met een ingrijpende restauratie begonnen. Sinds 2002 kan de pleziervaart er weer doorheen. Op de oevers is een wandel- en fietspark aangelegd.

10 prachtige bestemmingen in Oude haven en Oost-Canada