West-Honshu

Swipe

Hiroshima

Rond 1550 werden er op de delta van de rivier Ota dorpjes gebouwd. Zij werden de vijf gehuchten (Gokamura) genoemd. Deze gehuchten op de eilandjes en schiereilandjes van de rivierdelta groeiden aaneen tot de stad Hiroshima. In 1940 had de stad reeds 350.000 inwoners. Aan deze ongestoorde groei kwam echter een abrupt einde: op 6 augustus 1945 om 8.15 uur liet een Amerikaanse B-29 bommenwerper vanaf een hoogte van 8.500 m een atoombom vallen. De bom ontplofte op een hoogte van circa 600 m. Het effect was verschrikkelijk. De stad werd in een straal van 2 km vanaf de plaats waar de bom viel volledig in de as gelegd. In een straal van 3,2 km werden alle gebouwen verwoest en tot een straal van 3,5 km hadden mensen ernstige brandwonden. Huizen, bomen en kleding vlogen in brand. Stenen van graniet sprongen kapot. De luchtdruk die bij de ontploffing ontstond, vernietigde bruggen en gebouwen. Mensen werden meters de lucht in geblazen en velen verdwenen onder het rondvliegende puin. De radioactieve straling (gammastralen en neutronen) doodde mensen, planten en dieren. Anderhalf uur lang daalde er een 'zwarte regen' neer op de stad, een stofregen vol radioactiviteit. De bom kostte meer dan 200.000 mensen het leven. Bijna 150.000 mensen werden direct of binnen drie maanden na de explosie gedood (het officiële dodencijfer luidt 148.177), 60.000 anderen stierven binnen enkele jaren, vaak na een lange lijdensweg. Nu, bijna zeventig jaar na dato, lijden nog tienduizenden lichamelijk aan de gevolgen van deze macabere dag. Vooral het aantal mensen dat aan leukemie lijdt, is nog steeds hoog in vergelijking met de rest van Japan.

Een getuigeverslag van de heer Hideo Shinpo, tijdens de ontploffing 43 jaar oud en wonende in Teppo-Cho, 1,3 km verwijderd van het epicentrum, geeft ons een levendige herinnering aan die verschrikkelijke 6de augustus 1945, toen binnen enkele seconden Hiroshima een oord van dood en verderf werd:

""Tal van mensen trokken noordwaarts. Ik realiseerde me dat ik van hen geen hulp kon verwachten. Zij waren allen ernstig gewond. Sommigen vroegen mij: 'Is dit de weg naar het Gemeenschap Ziekenhuis?' Zij waren allen spiernaakt of gekleed in lompen, ernstig verbrand en het hele lichaam met bloed bedekt. Hun haar stond stijf van het stof, zat in de war en was verschroeid. Hun handen waren zo ernstig verbrand, dat zij ze niet konden bewegen. Zij waren daarom gedwongen te vluchten met uitgestoken handen. Wat was dit een vreselijke aanblik! Tegen een achtergrond van ingestorte huizen, omgevallen bomen en gebroken lantaarnpalen snelden zij naar het ziekenhuis voor een behandeling. Langs de weg lagen gebroken elektriciteits- en telefoondraden. Dit was de totale hel op aarde! Ondertussen brandden de huizen aan de overzijde van de rivier tot de grond toe af. Een vuurzee van een enorme kracht ontwikkelde zich tot een gigantische vuurpilaar van 30 tot 40 m hoogte, die alles in zijn omgeving in de as legde.""

Tegenwoordig verheffen zich trots de gebouwen van het nieuwe Hiroshima aan de rand van het vele water dat de stad rijk is. De huidige 1,2 miljoen inwoners huizen in nieuwe, strak gelijnde gebouwen. Aan drie zijden is de stad ingesloten door gebergte, vandaar dat men steeds meer land voor de kust aanwint. Langs de kust liggen grote stukken opgespoten land. Een deel is speciaal voor de autofabriek van Mazda aangelegd. Tevens liggen het vliegveld van Hiroshima en de zware industrie van Mitsubishi op nieuw aangewonnen land. Tegen de dalwan- den van de zes rivierarmen van de Ota zijn woongebieden gebouwd die voor een deel door afgraving en terrassering zijn ontstaan. Al met al lijken de mensen redelijk onbezorgd en welvarend.

Atoombomkoepel 

Maar altijd staat daar, temidden van de drukte, de Atoombomkoepel, die indrukwekkende ruïne, die als een waarschuwende vinger naar de hemel wijst. Deze Atoombomkoepel is het enige trieste overblijfsel dat de mensheid aan deze zwarte dag in de geschiedenis zal blijven herinneren. De ruïne is alles wat overbleef van het voormalige landbouwkundig instituut en de zogenoemde industriële promotiehal. Het gebouw stond vrijwel recht onder het epicentrum van de ontploffing. Omdat de luchtdruk op deze plaats loodrecht omlaag kwam, bleven de muren overeind staan. Men besloot om het gebouw als een stille getuige van dit menselijke drama te laten staan. De atoombomkoepel staat naast het Vredespark.

Vredespark 

In het Vredespark houden nog meer monumenten de herinnering levend aan die verschrikkelijke 6de augustus 1945. Vlak bij de ruïne, achter de fontein, staat een betonnen pagode ter herdenking aan de dood van 10.000 studenten. In 1945 waren circa drie miljoen studenten en scholieren van twaalf jaar en ouder in heel Japan bezig met opbouw-werkzaamheden. Ter ondersteuning van het vaderland moesten zij de oorlogsschade herstellen. Als u vanaf hier de brug Motoyasubashi oversteekt, staat u aan de rand van het Vredespark. Daar kunt u het Hiroshima vredesherdenkingsmuseum, de herdenkingscenotaaf, het atoombom-kindermomument, de atoombom-herdenkingsgrafheuvel en de 'bel van de vrede' vinden.

Vredesherdenkingsmuseum (Hiroshima Peace Memorial Hall of Heliwa Kinen Shiryokan)

In het op betonnen palen gebouwde vredesherdenkingsmuseum (Hiroshima Peace Memorial Hall of Heliwa Kinen Shiryokan) staat een maquette van de verwoeste stad. Opvallend zijn de gebouwen die vlak onder het epicentrum nog overeind staan. Voorts vindt u in het museum foto's, documenten en voorwerpen die gerelateerd zijn aan de bewuste 6de augustus. Zeer jammer is het dat er geen enkele informatie wordt gegeven over de redenen waarom de atoombom gegooid werd. Ook zult u hier geen informatie vinden over de vele gruweldaden van Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Cenotaaf

Recht tegenover het museum staat een cenotaaf, een gedenkteken voor elders begravenen en voor gestorvenen wier lichamen nimmer zijn gevonden. Het betonnen monument beschermt de zielen van de slachtoffers tegen de elementen. Onder de cenotaaf bevindt zich een stenen kist die de namen bevat van 140.000 slachtoffers. Erachter brandt de vlam van vrede, die omhoog wordt gehouden door twee reusachtige opengevouwen handen. De vlam symboliseert het brandende verlangen van de inwoners van Hiroshima naar vrede en wordt pas gedoofd als alle nucleaire wapens van de aardbodem zijn verdwenen.

Herdenkingsgrafheuvel

Ten noordwesten van de vlam van de vrede is er de herdenkingsgrafheuvel. Op deze plaats werden tienduizenden onbekende slachtoffers gecremeerd.

Bel van de vrede

Nog verder noordwaarts staat de 'bel van de vrede', als symbool voor het verlangen van de overlevenden naar een vreedzame wereld, leder jaar is er op 6 augustus in het Vredespark een indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst, waarbij ontelbare bloemen en miljoenen van papier gevouwen kraanvogels, geregen aan lange slingers, bij de verschillende monumenten worden neergelegd.

Gedenkteken voor de gesneuvelde kinderen

Vooral het gedenkteken voor de gesneuvelde kinderen, het atoombom-kindermonument, ligt bedolven onder de papieren slingers, voor het grootste deel gevouwen door kinderen, 's Avonds drijven er op de rivieren in de stad ontelbare papieren lantaarns. Zij branden voor de rust van de gestorvenen en als symbool voor vrede.

Kasteel van Hiroshima

In het centrum van de stad, 900 m ten noorden van het Vredespark, kunt u het kasteel van Hiroshima (het karperkasteel) ontwaren. Dit werd in 1591 gebouwd door Termumoto Moro (Mouri). Hij veranderde de naam van de stad Gokamura in 'Hiroshima', dat letterlijk het 'wijde eiland' betekent. Dit bleef 300 jaar lang de residentie van telgen uit de families Fukushima en Asano. Na de Meji-restauratie in 1867 werd het kasteel het symbool van Hiroshima. Uiteraard werd ook het kasteel in 1945 geheel verwoest door de atoombom en het duurde tot 1958 voordat men de heropbouw voltooide. Helaas gebruikte men daar veel beton voor zodat het interieur zijn oorspronkelijkheid geheel verloren heeft. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het kasteel Himeji, dat van binnen nog geheel authentiek is. De binnenruimten zijn gevuld met redelijk interessante voorwerpen. U kunt onder meer op de tweede verdieping mineralen, fossielen en voorbeelden van flora en fauna, afkomstig uit de omgeving van Hiroshima, vinden. Vanaf de 5e verdieping van de 38 m hoge kasteeltoren heeft u een goed uitzicht op de stad.

De tuin Shukkeien (de Sentei)

Op een afstand van 500 m ten oosten van het kasteel ligt de bekende tuin Shukkeien (de Sentei). Deze fraaie tuin is ontworpen door Nagaakira Asano in 1620 en fungeerde als de privé-tuin van zijn familie. Model voor het ontwerp stond het Chinese meer Hangzhou.

De tempel Mitakiji

Ten noordoosten van de stad ligt in een bosrijke omgeving de 'tempel van de drie watervallen' (de tempel Mitakiji), die zijn naam dankt aan drie watervallen die zich op het tempelterrein bevinden.

De tempel Fudoin

Ten noorden van de stad ligt de tempel Fudoin, die bij de atoombominslag in 1945 niet werd beschadigd, omdat er tussen het epicentrum en de tempelgebouwen een heuvel lag. De tempel stamt uit de veertiende eeuw en ligt rustiek aan de oever van de rivier Ota. Bezienswaardig is de hoofdhal van het tempelcomplex.

Rondvaarten Hiroshima

Vanuit de haven van Hiroshima kunt u met de Setonaikai Seten Co. allerlei rondvaarten maken door onder meer de Hiroshimabaai en de Binnenzee.

Musea Hiroshima, de berg Ogon en het park Hijiyama

Mocht u over voldoende tijd beschikken, dan kunt u nog een bezoek brengen aan het kunstmuseum (met werken van Monet, Renoir, Degas, Maillol en Picasso), het wetenschaps- en cultuurmuseum (vooral interessant voor kinderen), de gemeentelijke botanische tuin, de dierentuin, de berg Ogon (uitzichtspunt) en het park Hijiyama.

Vliegverbindingen, shinkansen, trein en bus Hiroshima:

-, Hiroshima: Neem op het treinstation Tokyo de Shinkansen (Tokaido Sanyo) en stap na 4 uur en 37 minuten uit op het treinstation Hiroshima.

-, Reistijd per Shinkansen vanaf Osaka (Shin Osaka) is 1 uur en 39 minuten en vanaf Hakata 1 uur en 21 minuten.

Er wordt vanaf de vliegvelden Haneda in Tokyo, Kagoshima op Kyushu, Naha op Okinawa en Sapporo op Hokaido dagelijks gevlogen op het vliegveld van Hiroshima.

-, Atoombomkoepel: Neem bij het treinstation van Hiroshima de tram en stap na 2 km uit bij de tramhalte Genbaku Domumae. Deze tramhalte ligt vlak bij het honkbalstadion (rechts), voordat de tram de derde rivier oversteekt.

-, De tempel Mitakiji: Neem bij het treinstation de bus vanaf het Hiroshima Eki-mae en stap na circa 20 minuten uit in de omgeving van de tempel. Vanaf de bushalte moet u nog 10 minuten lopen.

-, De tempel Fudoin: Neem bij het treinstation de bus vanaf het Hiroshima Eki-mae en stap na 20 minuten uit bij de tempel.

10 prachtige bestemmingen in Hiroshima en Japan