Noord-Noorwegen

Swipe

E6 Nordkjosbotn-Skibotn-Finnmark

Wie niet vanaf Tromsø de afkorting via Lyngen en de veerboten over de Lyngen- en Ullsfjord heeft genomen, volgt de E6 die zich met tunnels en bochten langs de oostkant van de Lyngenfjord een weg baant naar het noorden. Vanaf Hatteng aan de Storfjord krijgt u prachtig uitzicht op de toppen van de Lyngensalpene aan de overkant. Maar vergeet bij het plaatsje Oteren niet om ook de andere kant op te kijken!, want in het mooie Signaldal ligt de spitse Otertind (1306 m), een van de mooiste bergen van Troms. Onderweg bij Skibotn is de afslag naar Kilpisjärvi in Finland.

Skibotn

Skibotn is de hoofdplaats van de gemeente Storfjord, die grenst aan Zweden en Finland. In Skibotn vond in vroeger tijden een belangrijke jaarmarkt plaats, waar kust-Samen, berg-Samen, Noorse handelslieden, Kven (naar Noorwegen geëmigreerde Finnen) en Finnen uit het Tornedal bijeen kwamen om rendiervlees, visproducten, kleding en geïmporteerde producten te verhandelen. Ook nu nog komen mensen ’s zomers van 16 tot 18 juni bijeen in de Skibotnhallen voor de kleurrijke zomermarkt, waar veel Sami-producten en -kunstwerken worden verkocht en tentoongesteld. Ook is er een gezamenlijke meertalige kerkdienst in het kleine witte kerkje.

Het kleine Skibotn Markedsplass museum vertelt over de geschiedenis van deze marktplaats en de achtergrond van de verschillende bevolkingsgroepen. De weg door het Skibotndal (E8) voert in 40 km naar Finland. Tien km voorbij Skibotn kunt u in het Lulludal een natuurwandeling maken van 2,5 km langs een waterval, een kloof en door een stuk oerbos. Het gebied is rijk aan bloemen (16 soorten orchideeën), en onderweg staan informatieborden over geologie, natuur en geschiedenis. Vlak voor de Finse grens is het de moeite waard een stop te maken bij de Helligskogen fjellstue, een fraaie oude boerderij met café, accommodatie, hutten, camping en sauna.

Kåfjordbotn

Onderweg langs de E6 heeft u telkens prachtig uitzicht op de Lyngense Alpen aan de overkant van de fjord. Circa 70 km verder bereikt u Kåfjordbotn, hoofdplaats van de grote gemeente Kåfjord aan het begin van het mooie Kåfjorddal. In het dorp langs de fjord is niet veel te beleven, maar in het Kådal ligt een interessant, klein openluchtmuseum van kust-Samen, Holmenes sjøsamiskegård (kust-sami boerderij), een kleine boerderij met bijgebouwen van Samen die hier leefden van visserij en landbouw (Holmenes sjøsamiskegård, 97558337, beperkt open). Aan het eind van het Kåfjorddal kunt u een van de diepste kloofdalen van Noorwegen bezoeken en wandelingen maken naar de bodem van kloof en een uitzichtpunt aan de bovenrand. Over een spectaculair bergweggetje kan men omhoog rijden tot het eindpunt bij het bergmeer Guolasjávri op 750 m hoogte. Dit is het startpunt van een bergtocht naar de Halti (1365 m) op de grens met Finland (lange dagtocht).

Skjervøy

Iets voorbij het punt waar de E6 de Lyngenfjord verlaat rijdt u de gemeente Nordreisa binnen en bereikt u de afslag van weg 866 naar de vissersplaats Skjervøy en de eilanden Kågen, Arnøy en Laukøy (veerboten). Deze schitterende groep eilanden in en rond de grote baai van Kvænangen valt binnen de gemeente Skjervøy, met 3000 inwoners. Het gebied is een bezoek waard vanwege enkele mooie wandelingen, en bootexcursies naar interessante vissersplaatsjes. Dat Skjervøy een economisch belangrijke plaats is blijkt al uit de weg erheen: kosten noch moeite zijn gespaard om de plaats over de weg bereikbaar te maken. Enkele tunnels door de bergen, een diepe tunnel onder de Maursund door en een lange brug over de baai van Skattøra vormen de spectaculaire toegang tot Skjervøy. Direct na de tunnel onder de Maursund kunt u op het eiland Kågen even afslaan naar Maursund handelsgård. Een groot wit huis was vroeger een oude handelspost en een belangrijke stopplaats op een van de scheepvaartroutes in Noord-Noorwegen. Het huis is ingericht als museum, maar is helaas beperkt geopend. Fitte wandelaars kunnen op het eiland Kågen omhoog klimmen over een pad naar de top Kågtinden (met 1163 meter de hoogste berg van de eilandengroep) voor een spectaculair uitzicht over de streek. Skjervøy is een verrassend grote en functionele vissersplaats.

Skjervøy was in de 18e eeuw een belangrijk centrum voor dit deel van Troms en een deel van Finnmark, en vierde onlangs zijn 250-jarig bestaan. Alleen de oude kerk uit 1726 overleefde de branden in 1944 en geeft nog enige sfeer aan dit verder moderne oord. Het toeristenbureau naast het enige hotel, hotel Maritiem, verschaft veel informatie en kan u op interessante wandelingen en excursies wijzen. Er zijn in deze gemeente interessante wandelingen uitgezet; u kunt een gratis kaart met wandeltochten meenemen. Op het eilandje Skjervøy zelf is een pad aangelegd naar de uitzichtberg Trollet voor een panoramisch uitzicht (middernachtzon). Op de zuidpunt van het eiland Skjervøy voert een cultuurpad langs opgravingen uit de Steentijd en de Bronstijd (het toeristenbureau verkoopt de interessante publicatie ‘No monuments without history’ over dit gebied).

Wie minimaal een middag tijd heeft kan meevaren met de expresveerboot, die 2 tot 3 maal per dag een aantal afgelegen haventjes en eilandjes in de mooie baai van Kvængen aandoet (de ‘Kvænangsruta’: Skjervøy-Vorterøya-Segelvik-Reinfjord-Spildra-Burford en terug naar Skjervøy, 4 uur). De veerboot doet alle eilandjes kort aan, en vaart dan weer verder. Aan te raden is het om onderweg op het eiland Spildra uit te stappen en de volgende boot terug te nemen. Op Spildra kunt u een cultuurwandeling maken langs archeologische vondsten uit de Steentijd (graven, oude wegen, Sami offerplaatsen), en kunt u overnachten bij particulieren. ’s Zomers worden vanuit Skjervøy vistochten georganiseerd en excursies naar het vogeleiland Nord-Fugløya, het grootste vogeleiland van Noord-Noorwegen met duizenden broedende zeevogels, waaronder circa 300.000 papegaaiduikers.

Reisa Nationaal Park

Verder langs de E6 bereikt u bij de monding van de Reisaelva de plaats Storslett, de hoofdplaats van de gemeente Nordreisa. Vlak voor Storslett is in Sørkjosen een goede bakkerij-konditorei. Ernaast kunt u een kijkje nemen in de locale husfliden winkel. In Storslett, vlak voor de brug over de Reisarivier, ligt het Halti nasjonalparksenter, waar u informatie kunt krijgen over de streek en het Reisa nationaal park. De Reisaelva is een van de langste rivieren van Noord-Noorwegen en ontspringt op de Finnmarksvidda bij Kautokeino. Gedurende duizenden jaren sleep de rivier een indrukwekkend kloofdal uit in het bergplateau. Een groot stuk van de rivier is goed met kano’s te bevaren, en langs de bovenloop voert een smal en lastig pad door de wildernis naar Kautokeino.

In de winter is de rivier stevig bevroren en vormt het Reisadal een populaire verbindingsroute voor langlaufers. Wanneer u het Reisadal inrijdt bereikt u na 44 km het eind van de asfaltweg. U kunt over een onverharde weg nog enkele km´s doorrijden tot Saraelv, waar een pad begint naar het Reisa nationaal park, en u een boot met bestuurder kunt huren om u over de rivier naar de watervallen Mollesfossen en Imofossen of de berghut Nedrefosshytta te brengen. Het dal en de wijde omgeving (803 km2) zijn sinds 1987 beschermd als nationaal park vanwege de rijke flora en fauna. De steile rotswanden en de ontoegankelijke naaldbossen zijn een ideaal gebied voor grote roofvogels als de ruigpootbuizerd, steenarend en giervalk.

Het nationale park is moeilijk toegankelijk; er loopt maar een pad doorheen, een deel van de Nordkalottruta. Het wandelpad langs de rivier naar de watervallen is lang – 24 km – en lastig (modder, dichte oeverbegroeiing met hoge varens en ontelbare zwermen muggen!), zodat u er beter voor kunt kiezen om dit stuk met een boot af te leggen. De boottrip is weliswaar vrij duur (NOK 250), maar u hebt veel beter uitzicht vanaf de rivier op het mooie kloofdal en u houdt meer tijd over om op het eindpunt de Mollesfossen waterval te bekijken. De waterval stort in twee gedeelten naar beneden en is met 270 meter een van de hoogste van Noorwegen.

Vanaf het eindpunt van de boottocht is het nog twee uur verder lopen naar de imposante Imofossen die zich in een smalle kloof tussen granietwanden naar beneden stort. Het is volgens velen de mooiste waterval van Lapland, maar ook een van de moeilijkst bereikbare. Let op: als u toch het pad wilt lopen en op het eindpunt van de wandeling bij Mollesfossen door een boot wilt worden opgepikt, maak dan een goede afspraak op de ochtend van vertrek, om niet tevergeefs op een boot te zitten wachten!

Øksfjordjøkulen

Wanneer u vanuit Storslett verder rijdt stijgt de weg flink naar de 400 m hoge Kvænangsfjellet, waar u schitterend uitzicht heeft op de gelijknamige baai en de ijskap van de Øksfjordjøkulen in de verte. Op het bergplateau is een restaurant en verkopen enkele Sami-families souvenirs, rendiergeweien en huiden. Vlak voor u de provincie Finnmark binnenrijdt kunt u bij Alteidet een afslag nemen naar Jøkulfjord aan de gelijknamige fjord. Hier begint een 7 km lang wandelpad naar de gletsjertong die steil vanaf de Øksfjordjøkulen omlaag valt. Vroeger reikte de gletsjer tot aan de fjord en braken regelmatig grote blokken ijs af in het fjordwater. Maar ook in Noord-Noorwegen smelten de gletsjers sneller, als gevolg van klimaatverandering. Tegenwoordig bereikt de gletsjer allang niet meer het zeewater. Wel vallen er regelmatig grote stukken ijs en sneeuw af, en vormt zich onder aan de helling een stuk zogenaamd doodijs, resten afsmeltend gletsjerijs. U kunt op diverse plekken een bootexcursie maken over de fjord naar de gletsjertong. Enigszins misleidend spreken de toeristenfolders nog over ‘de enige Noorse gletsjer die direct in zee afkalft’. Waarschijnlijk om te zorgen dat de plaatselijke bootexcursie nog genoeg klandizie krijgt. Het mooiste uitzicht op de gletsjers van de Øksfjordjøkul heeft u echter vanaf weg 882 naar de vissersplaats Øksfjord.

10 prachtige bestemmingen in E6 Nordkjosbotn-Skibotn-Finnmark en Noorwegen