Noord-Noorwegen

Swipe

Bodø

Bodø is het administratieve centrum van de provincie Nordland, na Tromsø de tweede stad van het noorden. Voor de reiziger is het een verkeersknooppunt, het eindpunt van de spoorlijn Nordlandsbanen, en een springplank naar de Lofoten. Het is moeilijk voor te stellen, maar Bodø is nog geen 150 jaar oud. Van enkele vissershuizen in 1865 groeide Bodø rond het begin van de 20e eeuw uit tot een stad met 6000 inwoners (als gevolg van de haringvisserij rond de Lofoten en de visverwerkings- industrie). In de Tweede Wereldoorlog trof Bodø hetzelfde lot als veel andere steden in Noord-Noorwegen: het centrum werd door Duitse bommen met de grond gelijkgemaakt, en moest na de oorlog geheel worden opgebouwd.

Daarna is Bodø razendsnel herbouwd tot de huidige stad met 45.000 inwoners. Sommigen vinden het nieuwe Bodø mooi, anderen saai en eentonig; oordeelt u zelf. De stad is tegenwoordig een belangrijke NAVO-basis en heeft een groot militair vliegveld. Een bezoek aan Bodø kunt u het beste beginnen met een bezoek aan het Nordlandsmuseet voor een goed beeld van de ontwikkeling van de stad en haar bewoners. Met mooi weer kunt u in Bodø een paar aangename uren doorbrengen, bijvoorbeeld op het terras van het SAS-hotel met uitzicht op zee, of rondstruinen langs de haven en verse garnalen kopen bij de vissersboten.

Bezienswaardigheden Bodø

Bodø’s Nordlandsmuseet is gehuisvest in een van de oudste gebouwen van de stad (uit 1904), dat de Duitse bombardementen heeft overleefd. Het museum heeft afdelingen over de visserijgeschiedenis van Salten, de geschiedenis van de stad, de vroegere Samische bevolking en toont een 1000 jaar oude zilverschat uit Rønvik. In het museum wordt iedere 30 min. een interessante diapresentatie “Fordi æ aldri kaan glemme dæ” (omdat ik je nooit zal vergeten) vertoond, over de geschiedenis van de stad. Een dependance van het Nordlandsmuseet is het Openluchtmuseum Bodøsjøen, drie kilometer buiten het centrum. Hier staan 16 historische gebouwen uit de streek Salten en een aantal oude boten tentoongesteld.

Vlakbij het Nordlandsmuseet staat de Kathedraal van Bodø uit 1956. De kerk is in dezelfde moderne naoorlogse stijl gebouwd als een groot deel van de stad, en heeft een opvallende vrijstaande klokkentoren. Het interieur valt enigszins tegen. Kunstliefhebbers kunnen een kijkje nemen in de expositieruimte van de Bodø Kunstforening, op de Tollbugata 11 (vlak bij de bus/ferryterminal). U kunt hier een kleine vaste collectie Noord-Noorse kunst van 1870 tot heden bewonderen, en regelmatig wisse-lende tentoonstellingen van hedendaagse Noorse kunstenaars. Twee kilometer ten zuiden van het stadscentrum ligt Galleri Bodøgaard, met een grote privéverzameling kunst en kunstvoorwerpen en een grote beeldentuin.

Noors Luchtvaartmuseum

Omdat Bodø de belangrijkste Noorse luchtmachtbasis huisvest werd deze stad uitgekozen als locatie voor het Noors Luchtvaartmu-seum, in 1994 door koning Harald geopend. Het unieke museum is gebouwd in de vorm van een reusachtige propeller en heeft afdelingen over de geschiedenis van de burgerluchtvaart en de militaire luchtvaart. Er is een speciale afdeling over de koude oorlog, en u kunt er een vluchtsimulator uitproberen.

Rønvikfjellet

Drie km vanaf het centrum ligt de berg Rønvikfjellet (164 m hoog), een geliefd uitzichtpunt op de stad, het eiland Landegode en de ‘Lofotveggen’ (de Lofotenmuur) aan de horizon. De berg is te voet of met de auto te bereiken; ’s?zomers rijden om 23.00 uur sightseeingbussen naar het uitzichtpunt, een prima plek om de middernachtzon te bewonderen (bussen gaan om 01.00 uur weer terug). Het oude hotel-restaurant op de top werd in 2008 gesloten en wordt mogelijk in de toekomst vervangen door een ultramodern en spectaculair nieuw hotel, Arctic Edge genoemd. Wie verder wil kan van hieruit naar diverse toppen in de omgeving klimmen.

Kjerringøy

Een aan te raden dagtocht vanuit Bodø is een uitstap naar het idyllisch gelegen eiland Kjerringøy, 40 km ten noorden van Bodø. Op het eiland ligt een oude Noorse handelspost: Kjerringøy Gamle Handelssted, bestaande uit meer dan 15 traditionele gebouwen uit de 19e eeuw. De handelspost is gebouwd door Erasmus Zahl, een handelaar die flinke winst maakte op de in- en verkoop van vis en zo een van de rijkste mannen van Noorwegen werd. De schrijver Knut Hamsun bezocht het plaatsje in 1879 en vond er inspiratie voor veel van zijn latere romans. Omdat het plaatsje zo goed bewaard is gebleven werd Kjerringøy later gebruikt als decor voor de verfilming van Knut Hamsuns boeken. Het plaatsje is een soort bedevaartsoord voor (vooral Noorse) Hamsunfans. Een aantal gebouwen van de oude handelspost is ingericht als museum, waar u een goed beeld krijgt van het vroegere leven op deze handelspost. U kunt rondleidingen krijgen en een multimediapresentatie bijwonen. Er is ook een authentieke snoepwinkel en een café. Wie geen eigen vervoer heeft kan ’s?zomers vanuit Bodø een busexcursie naar Kjerringøy maken.

10 prachtige bestemmingen in Bodø en Noorwegen