De Oostkust

Swipe

Manacor

De 84 m hoge, spitse kerktoren van Manacor is al van verre zichtbaar; het is de neogotische Nuestra Senora de los Doloreskerk, gelegen aan het Plaza Rector Rubi. Het is de hoogste klokkentoren van de Balearen. Enkele Christusbeelden in het gebedshuis stammen uit de 12e eeuw. De geschiedenis van Manacor gaat echter veel verder terug. Vandaar dat u in de wijde omgeving van Manacor de resten kunt vinden van Talayotische nederzettingen. Vervolgens lieten de Romeinen, de Byzantijnen en de Germaanse Visigoten hier hun sporen na. Het waren echter de moren die de agrarische nederzetting Manaqur stichtten, een naam die later verbasterde in Manacor. Gedurende de 19e eeuw groeide de nederzetting Manacor dankzij de overvloedige oogsten; de amandel- en wijnhandel bloeide als nooit tevoren. In 1879 legde men een spoorweg aan die deze landbouwproducten naar Palma bracht. Groot was dan ook de teleurstelling toen een ziekte (de phylloxera) de druivenplanten aantastte. Niet veel later kregen ook de eilanden te maken met de gevolgen van de economische crisis in Europa. Het gevolg was dat de plaatselijke economie in elkaar zakte en veel inwoners van Manacor hun heil elders zochten.

Parelfabriek Majórica

Pas in de jaren zestig kon de stad Manacor zich van deze klap herstellen. Dankzij de groei van het toerisme ontstond er een markt voor houtproducten in de hotels (onder andere stoelen, bedden en kasten) en kunstparels. De plaatselijke middenstand sprong handig op de vraag in. Met als gevolg dat de stad nu overal bekend is om de fabricage van kunstparels en meubels. Manacor is tegenwoordig met 29.000 inwoners de op een na grootste stad op Mallorca. Als u de blauwe borden in de middenberm van de hoofdstraat Mossen Alcover volgt, dan komt u vanzelf bij de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad: de parelfabriek Majórica (geopend: ma.-vr. 9.00-13.30 uur en 15.00-19.00 uur, za., zo. en feestd. 10.00-13.00 uur). Hier komen in de zomermaanden dagelijks duizenden mensen tezamen om te genieten van de prachtige kunstparels ofwel de Majórica-parels die men hier vervaardigt. Het productieproces is het best bewaarde geheim op het eiland. Volgens een ingewijde in de fabriek maakt men bij het proces gebruik van 'de vruchten van de zee'. Op mijn vraag om welke zeevruchten het ging kreeg ik slechts een brede lach als antwoord.

Reliegieuze bouwwerken Manacor 

Mocht u over voldoende tijd beschikken dan kunt u in Manacor een bezoek brengen aan enkele kerken, waaronder de 14e-eeuwse San Vicente Ferrerkerk aan het Plaza del Convento. De achterwand van het hoogaltaar in deze kloosterkerk is vervaardigd in de weelderige Churriguerrastijl (barok). Het nabijgelegen Santo Domingoklooster heeft een barokke kruisgang die uit twee verdiepingen bestaat.

Museo Arqueológico Manacor

Van de verdedigingswerken die in de 15e eeuw de binnenstad van Manacor moesten beschermen zijn enkele torens bewaard gebleven, waaronder de Torre de Ses Puntes en de Torre del Enagistes. In deze laatste toren kunt u het Museo Arqueológico (adres: Plaza Rector Rubí; geopend: di.-za. 9.00-14.00 uur) vinden, met een verzameling prehistorische voorwerpen en mozaïeken uit de vroegchristelijke basiliek van Son Pretó.

Iberostar Pinos Park

Wie de Iberostar keten kent, weet dat wanneer je inéén van deze hotels verblijft, je gegarandeerd een geslaagde vakantie hebt. Waarom? Omdat...

v.a. 489 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Manacor en Mallorca