Bardu en Målselv
Bij Kjervik buigt de E6 naar het noorden en stijgt af en toe flink. De weg volgt niet langer de kust maar klimt door de binnenlanden van Troms. Na 32 km kunt u rechtsaf het zijdal naar Bones inslaan, en naar de Bardu Polar Zoo. In een prachtig stuk natuur rond het Salangsdal leven hier in grote terreinen de dieren van het polaire gebied: bruine beren, wolven, lynx, veelvraat, das, bergvos, eland, herten, rendieren en muskusos. De dieren hebben grote terreinen berkenbos tot hun beschikking, waardoor ze zich hier goed thuis voelen. Dit is meteen ook het grote probleem voor de argeloze bezoeker die verwacht al deze dieren eenvoudig te kunnen bekijken. De dieren hebben volop de mogelijkheid om zich schuil te houden, en doen dat meestal ook.
Alleen de bruine beren (en hun jongen) laten zich van dichtbij bewonderen, en de elanden, herten en muskusossen laten zich ook af en toe zien. Maar om een wolf, lynx, vos of veelvraat te kunnen zien moet u beslist meelopen met de verzorger, die dagelijks om 13.00 uur de dieren voert, en een en ander over de dieren vertelt. Een bezoek aan de Polar Zoo buiten de voertijd kan snel tot teleurstelling leiden, ook gezien de forse entreeprijs. Nieuw is het wolvenkamp, waar wolven uit gevangenschap worden opgevangen. Omdat de wolven hier niet bang zijn voor mensen, heeft u de gelegenheid om binnen een omheind gedeelte de wolven te bestuderen en zeer dicht te benaderen (dagelijks om 14.00 uur, extra kosten NOK 600 p.p., 1 uur, onder leiding van een gids, leeftijd minimaal 15 jaar, boeking aangeraden).
Iets verderop langs de E6 staat de Bardu Bygdetun, een klein maar interessant openluchtmuseum bestaande uit een boerderij met bijgebouwen. De boerderij werd tot 1969 bewoond, en is nog geheel in oorspronkelijke stijl bewaard gebleven, met alle meubels en werktuigen uit het begin van de 20e eeuw. Een aardige Noorse scholiere leidt u in de zomermaanden rond (alleen geopend ´s zomers do-zo. 11.00-17.00 uur, entree 40 NOK). Wie de E6 vervolgt kan bij de plaats Setermoen afslaan en door het dal van de Bardurivier stroomopwaarts rijden naar het eind van de weg bij het lange smalle bergmeer Altevatnet. Innset is een goed uitgangspunt voor wandelingen langs de Nordkalottruta en het Øvre Dividal nationaal park. De hier gelegen Innset huskyfarm verhuurt kamers, hutten, fietsen en kano’s en u kunt tochten maken met de sledehonden.
Terug langs de Bardurivier bereikt u de plaats Bardufoss aan de samenvloeiing met de Målselv, de Noorse rivier die het meeste water vervoert. Bardufoss is een druk verkeersknooppunt en heeft een belangrijk regionaal vliegveld. Vergeet niet om hier even de E6 te laten voor wat hij is en een stukje om te rijden naar de beroemde Målselvfossen, de ‘nationale waterval’ van Noorwegen. De waterval maakt niet zozeer indruk vanwege zijn hoogte, maar stort in drie krachtige stroomversnellingen enorme hoeveelheden water naar beneden. De rivier is ook een beroemde zalmrivier, en om de zalm het stroomopwaarts trekken mogelijk te maken is al in 1910 een 450 m lange serie zalmtrappen gebouwd aan de kant van de rivier. In de maanden juni en juli kunt u hier de zalm stroomopwaarts zien springen.
Øvre Dividal Nationaal Park
Tot de grote gemeente Målselv hoort ook het prachtige berggebied op de grens met Zweden, rond de valleien van het Dividal en het Rostadal. Een groot deel van dit grensgebied is beschermd in het Øvre Dividal Nationaal Park (770 km2). Dit natuurgebied met het aangrenzende berggebied is een van de mooiste bergmassieven van Noorwegen, een zeer afwisselend gebied van valleien vol oude dennenbossen, dwergberkenzones en daarboven bergplateaus en steile spectaculaire bergpieken tot 1700 meter hoogte. Vooral de toppen aan de noordkant van het gebied zijn spits en indrukwekkend. Het gebied werd in 1971 beschermd als nationaal park, vooral om de leefruimte van ‘de grote vier’ te beschermen. Het is een van de weinige gebieden waar elk jaar sporen van de bruine beer, wolf, veelvraat, en lynx worden gevonden. Centraal in het gebied ligt het Dividal. Aan het eind van dit dal, dat alleen via een voetpad is te bereiken, liggen fraaie oerbossen van grove dennen. Dennen groeien alleen in de laagste delen van het dal, daarboven ligt een gordel van berkenbos. U bereikt het gebied door bij Øvergård van weg 86 af te slaan en 26 km langs de Divielva te rijden tot het eind van de weg. Hier begint een pad naar de Dividalshytte midden in het park (3-4 uur). Wie meer tijd heeft kan er schitterende meerdaagse trektochten maken langs een netwerk van kleine onbemande hutten. De mooiste trektocht is de 10-daagse wandeling over het Indre Troms grenspad langs de grens van Noorwegen met Zweden en Finland. Deze route maakt weer deel uit van de 800 km lange Nordkalottruta, het langeafstandspad door Noorwegen, Zweden en Finland boven de poolcirkel.Noord-Noorwegen
- Alta
- Andøya
- Austvågøya
- Bodø
- De Finnmarksvidda
- De kust van Helgeland
- De omgeving van Tromsø
- E6 Fauske-Bodø
- E6 Nordkjosbotn-Skibotn-Finnmark
- Finnmark
- Flakstadøya
- Hadseløya
- Hammerfest
- Hinnøya
- Indre Helgeland
- Karasjok
- Kunst op de Lofoten
- Langøya
- Lofoten: inleiding en bereikbaarheid
- Magerøya en de Noordkaap
- Moskenesøya
- Nordkinn schiereiland
- Nordland
- Ofoten en Narvik
- Oost Finnmark
- Røst
- Senja
- Skrova
- Troms
- Tromsø
- Varanger schiereiland
- Varangerbotn - Kirkenes
- Vesterålen
- Vestvågøya
- Visserij op de Lofoten
- Værøy
Rondreis
7-daagse Rondreis naar 7 daagse busreis Indian Summer Noorwegen in
Rondreis
5-daagse Rondreis naar 4 daagse fly drive Noorwegen in een Notendop in
Vakantie
8-daagse Vakantie naar 8 daagse cruise Prachtig Noorwegen in