West-Noorwegen

Swipe

Trollheimen

Het massieve Trollheimen ten noorden van weg 70 tussen Oppdal en Sunndals--øra behoort tot de fraaiste berggebieden van Noorwegen. Het berggebied ligt op de grens van de provincies Møre og Romsdal en Sør Trøndelag. In het noorden grenst het massief aan het Surnadalen en Rindal, in het westen aan de Sunndalsfjorden en in het oosten aan de E6 en weg 700. In het westen zijn de bergen ruig en alpien van karakter, in het (noord)oosten zijn ze meer afgevlakt. De dalen in het westelijk deel zijn smal en diep en dalen af tot de fjorden.

Trollheim (‘het huisgebied van de trollen’) dankt zijn naam aan de toeristensector aan het einde van de 19e eeuw die bezoekers wilde trekken met de sprookjesachtige naam. De bekendste toppen in het midden van de Trollheimen zijn de Snota (1668 m) en de Trollhetta (1616 m), beide fraaie wandeldoelen. De bekendste berg is de Innerdaltårnet (1452 m) bij het Innerdalen in het westelijk deel van de Trollheimen. Deze berg, die lijkt op de Matterhorn, is geliefd onder alpinisten en rotsklimmers en heeft een lange klimhistorie.

In Trollheimen liggen enkele grote meren, zoals Gjevilvatn, Gråsjø en Granasjøen. Een groot deel van Trollheimen heeft de status van beschermd landschapspark, de omgeving van Innerdalen heeft de status van natuurreservaat. In de Steentijd jaagden mensen hier op rendieren.

Trollheimen is populair onder bergwandelaars. Het bergmassief is voor wandelaars vooral toegankelijk vanuit het westen, onder meer via Todalen (boerderij Kårvatn) en Innerdalen (Innerdalshytta) en vanuit het zuiden de tolweg naar de duivelshut Gjevilvashytta (10 km ten westen van Oppdal). De tolweg voert langs het prachtige meer Gjevilvatn met in de verte de toppen van Gjevilvasskamman.

Vanaf Gjevilvashytta kan men de bekende drie- of vierdaagse bergwandeling maken naar de Jøldalshytta en Trollheimshyta. Deze klassieker staat bekend onder de naam Trollheimen Trekanten (Trollheimen Driehoek). Deze route wordt in de winter ook op ski’s gedaan. Op Paasdagen en in de zomer zijn deze hutten bemand, de rest van het jaar zijn het zelfbedieningshutten waar men een sleutel voor nodig heeft. Gjevilvasshytta is de oudste toeristenhut van de Den Norske Turistforening. De aantrekkelijke en gezellige hut (uit 1819) is deels gebouwd met hout uit de 18e eeuw.

10 prachtige bestemmingen in Trollheimen en Noorwegen