West-Noorwegen

Swipe

Åndelsnes en het Romsdal

Cruiseschepen doen de haven aan het eind van de Romsdalsfjord al aan sinds 1883, en tegenwoordig arriveren er iedere zomer 30 cruiseschepen in het centrum van Åndelsnes. Het industriestadje is weinig sfeervol, maar dat komt ook door de zware Duitse bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Maar de omgeving is des te fraaier! Omgeven door indrukwekkende bergwanden is Åndelsnes de uitgelezen plaats voor het Noors Alpiene museum. Het museum toont de ontwikkeling van de bergsport en heeft een grote collectie foto’s en uitrusting van de Noorse bergsportpionier Arne Randers Heen. Heen (1905-1999) is bekend van de vele eerstbeklimmingen, solo- en winterbeklimmingen in het Romsdal en van het feit dat hij de top van de Romsdalshorn 233 keer heeft beklommen, de laatste keer toen hij 80 was. Het museum is in 2009 uitgebreid en heropend op een nieuwe locatie. Meer informatie: www.visitandalsnes.com.

Romsdal

De bergwanden van de Trolltinden in het Romsdal zijn van een indrukwekkende ruigte en schoonheid. De hoogste loodrechte rots-wand van Noorwegen, de Trollveggen (1788 m) en de ‘Matterhorn van Noorwegen’, de Romsdalshorn (1550 m) worden geflankeerd door een aantal machtige watervallen. Door de Trollveggen, de hoogste en steilste bergwand van Scandinavië, loopt een aantal van de langste en moeilijkste klimroutes van Noorwegen. De berg heeft zelfs een eigen website: www.trollveggen.no. De naastgelegen Trollryggenwand werd in 1958 als eerste beklommen door Arne Randers Heen uit Åndelsnes en Ralph Høibakk. Het was de eerste beklimming in Noorwegen waarbij de klimmers in de wand moesten bivakkeren. De Trollveggen zelf werd in 1967 voor het eerst beklommen door een groep Engelse en Noorse klimmers, die 14 dagen doorbrachten in de bergwand. De loodrechte Bergen van het Romsdalen en Eikesdalen zijn niet alleen geliefd bij rotsklimmers maar horen ook tot de beste plekken ter wereld voor base jumping, een extreme sport die steeds populairder wordt. In 1980 sprong de Fin Jorma Öster als eerste basejumper van de Trollveggen. Na diverse dodelijke ongelukken met basejumpers is springen vanaf de Trollveggen sinds 1986 verboden. Kalskråtinden, Gridsetskolten en de Unionsveggen (de Uniemuur) zijn de bekendste punten waar het nog is toegestaan om vanaf te springen. Uiteraard raden we het iedereen die niet over voldoende ervaring beschikt af!

Vanuit Åndelsnes vertrekt de Raumaspoorlijn door het Romsdal naar Bjorli en Dombås in het Gudbrandsdal. De treinrit voert langs de indrukwekkende Trollveggen rotswand en de bekende Kyllingbrug, en stopt onderweg bij skigebied Bjorli. ’s Zomers kan men de rit per stoomtrein maken. De rit is 114 km lang en duurt 1.20 uur. In Dombås is aansluiting op de NSB-spoorlijn naar Oslo en Trondheim (tickets via www.nsb.no). Parallel aan de spoorlijn loopt de E136 door het Romsdal naar Dombås.

10 prachtige bestemmingen in Åndelsnes en het Romsdal en Noorwegen