West-Noorwegen

Swipe

Eilandhopping in de Boknafjord

In de wijde Boknafjord boven Stavanger ligt een hele archipel van grote en kleine eilanden. De ‘groene eilanden’ genoemd vanwege het milde klimaat en de groene weilanden, die het houden van schapen het jaar rond mogelijk maken. Alleen al in Rennesøy grazen 13.000 schapen.

Vanuit Stavanger is een interessante rondrit te maken via diverse ferries over de eilanden Mosterøy, Rennesøy, Finnøy, Skjernarøyane (sterreneilanden) naar Hjelmeland en terug over de Ryfylkevegen langs de oostkant van de Boknafjord. De eilandengroep boven Stavanger is ideaal voor een verkenning per fiets of zeekajak. De 6 dichtbij gelegen eilanden (o.a. Mosterøy en Rennesøy) zijn per auto zeer snel te bereiken, sinds ze met het vasteland verbonden zijn door tunnels onder de Matrasund (229 m onder zeeniveau!). Deze weg is onderdeel van de snelle route E39 Stavan-ger-Haugesund-Bergen).

Maar voor u bij Mekjarvik de tunnel induikt naar Mosterøy en Rennesøy is het aan te raden de E39 even te verlaten voor een bezoek aan de vuurtoren van Tungenes, in de gemeente Randaberg op de noordpunt van Jæren. Het is een van de interessantste van de 10 vuurtorens van Rogaland. De oude vuurtoren uit 1828 en de latere bijgebouwen zijn beschermde monumenten en teruggebracht in de staat van rond 1930. De vuurtoren is ingericht als museum en expositieruimte, met exposities over het dagelijks leven in de vuurtoren, de scheepvaart, en doeken van de schilder Oskar Sørreime. In het vuurtorencafé serveert men koffie met cake.

Mosterøy en Rennesøy

Op Mosterøy kunt u direct na de Byfjordtunnel linksaf naar het Utstein klooster, het enige gerestaureerde middeleeuwse klooster van Noorwegen. De geschiedenis van Utstein gaat terug tot de Vikingtijd, toen het de residentie was van koning Harald Hårfagre, die zich hier na de slag om de Hafrsfjord in 872 vestigde. De strategische ligging van Utstein op de westpunt van Mosterøy gaf de heersers controle over alle kustwateren in de streek. Veel later, in de 12e eeuw, werd Utstein een klooster van de orde der Augustijnen. Maximaal 12 monniken leefden in de abdij, en zetten zich in voor de gezondheid en het welbevinden van de locale bevolking. Lang heeft de abdij niet bestaan, want na de zwarte dood in de 14e eeuw, en de reformatie in 1537 werd de abdij geplunderd en in brand gestoken en werden de monniken verjaagd. Later kwam de abdij in handen van Deense koningen en adellijke families uit Bergen en werd er een nieuwe vleugel bijgebouwd. Tegenwoordig is Utstein nog steeds in familiebezit, maar open voor het publiek. Na een grondige restauratie werd de abdij in 1965 door koning Olav V heropend. In het klooster worden rondleidingen gegeven en vinden bruiloften plaats.

Vlakbij Utstein kunt u het doodlopende weggetje naar het zuidwesten inrijden naar de kleine vuurtoren van Fjøløy, uit 1849. De grappig gevormde vuurtoren werd geautomatiseerd en heeft een prachtig uitzicht op de oceaan en het eiland Kvistøy, 10 km uit de kust. Naar Kvistøy kunt u een dagtocht maken met de veerboot uit Mekjarvik bij Stavanger. Het eilandje heeft als bijzonderheid een kreeftenmuseum met aquarium.

Mosterøys buureiland Rennesøy leent zich prima voor wandelingen. Er zijn verschillende gemarkeerde paden, o.a. naar de 234 m hoge uitzichtberg Rennesøyhodne. Het dorp Østhusvik heeft een winkel, café/restaurant en hotel.

10 prachtige bestemmingen in Eilandhopping in de Boknafjord en Noorwegen