Kristiansund
Het fris ogende Kristiansund ligt verdeeld over drie eilanden: Nordland, Kirkeland en Innland. De stad is via bruggen met elkaar verbonden. Het is er één en al bedrijvigheid van schepen. De haven Kristiansund is door zijn beschutte natuurlijke ligging zeer populair bij de Noorse schippers. De verschillende delen van de stad liggen als een notendop om de haven heen. Vanaf de Sørsundbru en de witte wachttoren Varden uit 1892 heeft men een prachtig uitzicht over de kleurrijke stad en de havenbedrijvigheid. Varden ligt 78 m boven de zeespiegel op Kirkeland in een parkachtige omgeving.
Kristiandsund is genoemd naar de Deense koning Christian VI in 1742. De plaats droeg oorspronkelijk de naam Fosen / Fosna (verborgen haven), dat is het stadsdeel dat op Kirkeland lag. Voor de invoering van de postcode verwisselde men Kristiansund nog wel eens met Kristiansand in het zuiden. Vanaf de 17e eeuw ontwikkelde de plaats zich tot een belangrijke vissershaven en exporthaven van hout en vis, vooral klipvis (op rotsen gedroogde kabeljauw).
In het stadsdeel Gomalandet ligt het Norsk Klippfiskmuseum, gehuisvest in een 18e-eeuws pakhuis. Het museum is geopend in de zomer.
Wie de stad Kristiansund vliegensvlug wil leren kennen, kan een vaartje maken met de ‘sundbåten’(een voetveer). Dit kleine veer vaart met grote regelmaat tussen de verscheidene stadsdelen en is het oudste openbare transportmiddel dat gedurende een aaneengesloten periode vanaf 1876 operationeel is. Bij het vertrekpunt van het voetveer aan de Rådhusplassen staat een beeld van het klipvisvrouwtje, Klippfiskkjærringa, gemaakt in 1992, toen de stad 250 jaar bestond.
Twee kerken in Kristiansund vallen op. De Kirkelandet Kirke uit 1964 is een merkwaardig gebouw dat niet aan een kerk doet denken. De architectuur is voortgekomen uit een idee van bergkristal in een roos. Het vergt enig voorstellingsvermogen. De Nordlandet Kirke is een stevig stenen godshuis, dat gebouwd is in 1914 met materiaal uit de buurt. Deze kerk overleefde het nietsontziende bombardement van de Duitsers in 1940. 900 Huizen gingen in vlammen op.
Alleen in de wijk Innlandet staan nog wat oudere huizen. Het eilandje Innland heeft de bijnaam Haïti, vanwege het sfeervolle karakter. Nordlandet wordt in de volksmond ginnegappend Marokko genoemd.
Tot de bezienswaardigheden behoren onder andere Petrosentret (Øverlandsgate), een infocentrum over de oliewinning, en Mellemværftet, een openluchtscheepswerf in een 19e-eeuwse omgeving. In februari organiseert men in de stad een twee weken durend operafestival.
Het eiland Frei, dat zich binnen de gemeentegrenzen bevindt, is via de weg vanuit Kristiansund bereikbaar. Op Frei vindt men een goed bewaard Duits kustfort uit de Tweede Wereldoorlog, waar een onderzeeërhaven was: Kvalvik. Veel mensen uit de buurt wandelen naar de Freikollen, een 625 m hoge berg op het midden van het eiland met een spectaculair uitzicht.
Kristiansund is onder meer bereikbaar via het vliegveld op Nordland, een catamaranverbinding met Trondheim (kystekspressen), weg 70 met een 6 km lange tunnel en enkele bruggen en de veerpont met Bremsnes. Een tunnel die Kristiansund verbindt met de Atlanterhavsveien is in aanleg.
Grip
Zo’n vijftien kilometer uit de kust, noordwestelijk van Kristiansund ligt het mini-eiland Grip met ruim tachtig scheren. Op Grip bevindt zich een verlaten vissersdorp, waar de de huizen dienst doen als zomerwoning. Ten noorden van Grip staat op de rotsbult Bratthårs-kollen een vuurtoren uit 1888. Tot 1964 was Grip de kleinste gemeente van Noorwegen, tegenwoordig maakt het eiland deel uit van de gemeente Kristiansund. Stormen teisterden Grip in het verleden vaak, zoals in 1796 en 1804, toen bijna het gehele dorp werd weggevaagd. De houten staafkerk uit circa 1470 staat op het hoogste punt van het eiland. In de zomer pendelt er een boot tussen Kristiansund en Grip.West-Noorwegen
- Ålesund
- Åndelsnes en het Romsdal
- Atlanterhavsvegen
- Aure en Smøla
- Aurland
- Bergen
- Bømlo - Stord - Austevoll
- De Alpen van Sunnmøre
- Eilandhoppen vanuit Ålesund
- Eilandhopping in de Boknafjord
- Flåm
- Geirangerfjord
- Golden Road en Trollstigen
- Gudvangen en de Nærøyfjord
- Hardangerfjord
- Hardangervidda nationaal park
- Hareidland
- Haugesund
- Hjørundfjord en Norangsfjord
- Hordaland
- In de omgeving van Bergen
- In de omgeving van Haugesund
- Jostedalsbreen nationaal park
- Kustweg Stavanger-Haugesund
- Langs de westkust naar Florø
- Lustrafjord
- Lysefjord
- Lærdal en Øvre Årdal
- Molde en omgeving
- Møre og Romsdal
- Noordelijke Hardangerfjord
- Nordfjord
- Nordhordland
- Nordmøre
- Oostelijke Hardangerfjord
- Rogaland
- Runde
- Ryfylke en de Preikestolen
- Sogn og Fjordane
- Sogndal en Kaupanger
- Stavanger
- Sunnmøre
- Surnadal
- Trollheimen
- Van Haugesund naar Odda
- Van Strand tot Sauda
- Vestkapp
- Voss
- Westelijke Nordfjord-Vågsøy
Zonvakantie
10-daagse Zonvakantie naar 10 daagse fly drive Zuid Noorwegen in
Rondreizen-APP
Laat u verrassen tijdens deze rondreis die u op drie prachtige plaatsen in Noorwegen brengt. Het Gudbrandsdal, het Westelijk Fjordengebied en het...
Fly drives-HOT
Een 15-daagse Grand Tour door Noorwegen. U zoekt de fjorden op, leuke steden als Oslo, Bergen en Trondheim en maakt uitstapjes naar...