Voss
Voss is een aangenaam stadje omgeven door de bergen van de Voss- fjellet, die niet zo steil en spits zijn en de streek een vriendelijk aanzien geven. De 14.000 inwoners van het stadje worden ’s zomers en ’s winter ruimschoots overtroffen door het aantal toeristen. Het is een populair vakantiegebied, zowel ’s zomers als ’s winters. Voss is een van de drukste wintersportplaatsen van Noorwegen, in de zomer vindt er een marathon plaats en in juni een ‘extreme sports week’. Het centrum van Voss wordt gevormd door het plein bij de witte Vangskyrkja, het Tourist Office en het park met zijn berkenbomen langs het Vangsvatnet. Men kan vaak er parapenters zien die met de kabelbaan omhoog zijn gegaan en landen langs het meer. In de Vangsgata vindt u de meeste winkels en eethuisjes. Bakker annex tearoom Kringlo is een aanrader.
Voss heeft niet zoveel bezienswaardigheden afgezien van de gotische Vangskyrkja uit de 13e eeuw met een rijkversierd interieur en het 2 km boven het dorp gelegen Folkemuseum Mølstertunet. Het omvat een boerderijcomplex met 16 gebouwen uit de periode 1600-1870, die alle nog op hun oorspronkelijke plaats staan. Het museum geeft een goed beeld van het leven op een boerderij in vroeger tijden. Het moderne naastgelegen museum heeft diverse tentoonstellingen.
Voss en omgeving bieden ongekende mogelijkheden voor sportieve activiteiten en verklaren de populariteit van de streek. Zo kan men er deelnemen aan georganiseerde rafting excursies, kajakken, bungee jumpen, parasailing en parapenten (duo parapente met een instructeur), vissen, zwemmen, paardrijden, windsurfen en natuurlijk fietsen en wandelen.
Enkele wandel- en fietstips in de omgeving rond Voss:
• Fietstocht rond het Vangsvatnet over gravelwegen en kleine weggetjes (23 km).
• Fietstocht langs de oostkant van het Lønavatnet (een moerasgebied rijk aan watervogels) naar de prachtige Tvinndefoss waterval, 10 km buiten Voss.
• Vlak buiten het centrum van Voss kan men naar een uitzichtpunt in de Bordalskloof wandelen, waar de rivier sinds de laatste ijstijd diepe kolkgaten heeft uitgeslepen.
• De kabelbaan naar de berg Hangur (660 m, restaurant, uitzichtpunt); een startpunt voor diverse bergwandelingen, zoals die naar de Frukosthola op 760 m en over zomerweiden terug naar Voss (walk 72A, infoblad bij het Tourist Office).
• Men kan in de Hangursbanen zijn mountainbike meenemen en enkele downhill routes rijden die hier in 2008 zijn aangelegd (fietsverhuur bij de kabelbaan).
E16 Voss-Nærøydal
Ten noorden van Voss volgt de E16 de oude Kongevegen, de historische postweg van Bergen naar Oslo. De streek ten noorden van Voss heet Vossestrand. Langs de hoofdweg, 10 km buiten Voss, passeert u de Tvinndefoss waterval. Direct aan de voet van deze mooie getrapte waterval ligt een camping. Een schitterende kampeerplek, maar u moet wel bestand zijn tegen het permanente gedonder van de waterval! Boven de waterval gaat een wandelpad naar de zomerboerderij Preststølen (walk 71B, infoblad bij het Tourist Office). Vlakbij Vinje ligt nog een oude brug, onderdeel van de Kongeruten, de Koningsweg die in de 18e eeuw is aangelegd tussen Bergen en Oslo. Voorbij het meer van Opheim kunt u de hoofdweg even verlaten en het weggetje nemen naar het Høyfjellshotel Stalheim, voor een fraai uitzicht op het Nærøydal, een typisch door gletsjers uitgeschuurd U-vormig dal. De opvallende berg met de vorm van een hooistapel is de Jordalsnuten. Deze omgeving is een prachtig voorbeeld van hoe bergdalen zijn gevormd. Door het Jordal en het Brekkedal stroomden in een ver verleden rivieren richting Voss, toen de Sognefjord nog niet door gletsjers was uitgeschuurd. Tijdens de ijstijden verliep de uitschuring van de Sognefjord zeer snel en ontstond het veel diepere Nærøydal, dat de rivieren van het Jordal en het Brekkedal kaapte en omleidde naar het noordoosten. De zijdalen die nu in het Nærøydal uitkomen zijn nog niet volledig door rivieren uitgeslepen en zijn zogenaamde hangende dalen. Over de schouders van die hangende dalen storten zich prachtige watervallen als Stalheimsfoss en Sivlefoss naar beneden. Op de plaats van het huidige hotel Stalheim werd in 1647 een ‘postherberg’ gesticht, op de postroute tussen Oslo en Bergen. Het eerste hotel werd gebouwd in 1885. Bij hotel Stalheim ligt een klein openluchtmuseum, prachtig gesitueerd, met een 30-tal blokhutten en boerengebouwen uit de omgeving. Het museum is privébezit van het hotel, maar vrij toegankelijk. Vanaf hotel Stalheim kunt u een lange maar eenvoudige wandeling maken door het Brekkedal (14 km, 3 uur, car walk 70C, infoblad bij het Voss Tourist Office). Vroeger was er vanaf Stalheim slechts 1 voetpad naar beneden, en in 1845 werd de Stalheimskleiva aangelegd, een spectaculaire bergweg met 13 haarspeldbochten en stijgingspercentages van 20%. Tot 1985 was dit de hoofdweg. Mountainbikers kunnen nog steeds deze oude weg volgen van Stalheim naar beneden. De nieuwe autoweg daalt door enkele lange tunnels. Beneden rijdt u de provincie Sogn og Fjordane binnen, en bereikt u het haventje van Gudvangen aan de smalle Nærøyfjord.Bergensbanen spoorlijn
De spoorlijn tussen Oslo en Bergen is een van de mooiste van Noorwegen, vooral het tracé van Geilo-Myrdal-Voss over het noordelijke deel van de Hardangervidda is erg mooi en voert door een landschap met besneeuwde bergen langs de Hardangerjøkulen ijskap. De hoogste passage van de spoorlijn ligt bij Finse (1222 m). Er is hier een station, een spoorwegmuseum en een grote DNT hut en een berghotel. Tot ver in mei kan er worden gelanglauft vanuit Finse, en kan men skitochten maken naar de Hardangerjøkulen. ’s Zomers is Finse een geschikt uitgangspunt voor wandelingen over de Hardangervidda en fietstochten over de Rallarvegen. In de herbouwde locomotievenloods van Finse bevindt zich sinds 2000 een museum over de bouw van de bergspoorlijn Oslo-Bergen in de periode 1871-1909. Een thematentoonstelling ‘strijd tegen de sneeuw’ laat zien hoe de spoorlijn ’s winters wordt opengehouden. Lange houten galerijen langs het spoor houden de sneeuw tegen, maar nemen voor de treinreiziger helaas ook een groot deel van het uitzicht weg. Een van de populairste activiteiten is een fietstocht over de Rallarvegen van Geilo naar Finse en Flåm. Deze tocht wordt verder beschreven bij Flåm.West-Noorwegen
- Ålesund
- Åndelsnes en het Romsdal
- Atlanterhavsvegen
- Aure en Smøla
- Aurland
- Bergen
- Bømlo - Stord - Austevoll
- De Alpen van Sunnmøre
- Eilandhoppen vanuit Ålesund
- Eilandhopping in de Boknafjord
- Flåm
- Geirangerfjord
- Golden Road en Trollstigen
- Gudvangen en de Nærøyfjord
- Hardangerfjord
- Hardangervidda nationaal park
- Hareidland
- Haugesund
- Hjørundfjord en Norangsfjord
- Hordaland
- In de omgeving van Bergen
- In de omgeving van Haugesund
- Jostedalsbreen nationaal park
- Kristiansund
- Kustweg Stavanger-Haugesund
- Langs de westkust naar Florø
- Lustrafjord
- Lysefjord
- Lærdal en Øvre Årdal
- Molde en omgeving
- Møre og Romsdal
- Noordelijke Hardangerfjord
- Nordfjord
- Nordhordland
- Nordmøre
- Oostelijke Hardangerfjord
- Rogaland
- Runde
- Ryfylke en de Preikestolen
- Sogn og Fjordane
- Sogndal en Kaupanger
- Stavanger
- Sunnmøre
- Surnadal
- Trollheimen
- Van Haugesund naar Odda
- Van Strand tot Sauda
- Vestkapp
- Westelijke Nordfjord-Vågsøy
Zweden > Jämtland > Järpen-Standplaats
Het terrein ligt aan het Juvuln Meer en vlak bij de 336. Een alternatieve route naar Noorwegen voor wie de E14 wil...
Rondreis
11-daagse Rondreis naar 11 daagse busreis Hoogtepunten van Noorwegen in
Fly drives-HOT
Combineer steden als Oslo en Trondheim met de rust en de natuur in de Zweedse bergen rondom Åre en Östersund. Deze reis...