Ryfylke en de Preikestolen
Het berggebied ten oosten van de Boknafjord wordt Ryfylke genoemd. De Ryfylkevegen (weg 13) is daarbij een echte aanrader; de weg voert door een afwisselend landschap van bergen, fjorden en watervallen naar Røldal en de Hardangerfjord. De weg wordt momenteel ontwikkeld tot een zogenaamde Nationale Toeristenweg en biedt onderweg veel bezienswaardigheden, waaronder de beroemde Preikestolen en de Kjeragbolten boven de Lysefjord. Het is de mooiste route vanuit Stavanger naar het noorden. U kunt weg 13 volgen vanaf Sandnes en Forsand, of het eerste stuk overslaan via de ferry Stavanger-Tau.
Forsand
De hele Lysefjord en het gebied aan beide zijden ervan hoort bij de gemeente Forsand. Deze kleine gemeente is rijk geworden door zijn waterkrachtcentrales. Aan de monding van de Lysefjord ligt het gemeentecentrum Forsand, dat door een brug over de fjord verbonden is met Oanes aan de overkant. Vanuit Lauvvik (richting Stavanger) gaan zowel ferries naar Forsand als Oanes; vanuit Forsand vertrekt de veerboot naar Lysebotn aan het landinwaartse eind van de fjord. Bij de aanlegplaats van de ferry in Forsand is een klein infopunt met fiets- en kajakverhuur. In Oanes is het Lysefjordsenter gevestigd, een informatiecentrum over de Lysefjord en omgeving. Boven Oanes is de nieuwe Lysefjord hyttegrend (hutten), een geschikt uitgangspunt voor tochten in de omgeving. Direct vanaf het huttenpark begint een pad naar de uitzichtberg Sokkaknuten (340 m, 1,5 uur).
Een van de interessantste historische attracties van Rogaland is het archeologische dorp Landa bij Fossanmoen, ten zuiden van Forsand. In 1999 vonden archeologen hier sporen van een kamp dat 9500 jaar geleden door jagers werd gebruikt. Toen de opgravingen verder gingen ontdekte men de resten van een vrijwel volledig prehistorisch dorp en resten van 250 verschillende gebouwen. Een tiental gebouwen is gereconstrueerd, uit de periode vanaf de bronstijd (1500 v Chr.) tot de ijzertijd (400 v Chr.), zoals een traditioneel langhuis en een grote bankethal. Het was telkens een uitdaging voor historici en architecten om de juiste bouwstijl en materialen te achterhalen. Er is nu een compleet prehistorisch dorp verrezen, waar men met succes het verleden tot leven heeft weten te wekken. Oude landbouwtechnieken worden gedemonstreerd en er zijn regelmatig prehistorische buffetten. Vooral gastvrouw Monica Johannessen weet als ‘oervrouw’, gekleed in prehistorisch gewaad, en gewapend met hooivork of werktuig, menig bezoeker schrik aan te jagen.
Preikestolen
Preikestolen (Preekstoel) is de beroemdste toeristenattractie in Ryfylke, een rotsblok dat 604 meter uittorent boven de Lysefjord. Het vlakke rotsplateau van ongeveer 600 m2 ontstond ongeveer 10.000 jaar geleden aan het eind van de ijstijd door vorstverwering. Grote breuklijnen en spleten doorsnijden hier de granietwanden, en aan weerszijden van de Preikestolen zijn grote blokken rots naar beneden gestort. Een kaarsrecht vierkante rotsblok bleef achter en steekt nu als een preekstoel uit boven de fjord. Het is een speciale ervaring om bovenop de rotsen te staan en het vergt heel wat durf (en absoluut geen hoogtevrees!) om over de rand te kijken. De Stavanger Turistforening bouwde in 1949 aan het Refsvatn een hut om de omgeving van de Preikestolen toegankelijker te maken. Maar pas na 1961, toen er een weg werd aangelegd vanaf Jørpeland naar de Preikestolhytta, kwam ook het toerisme op gang. Tegenwoordig lopen er jaarlijks 100.000 mensen (uit de hele wereld) naar de Preikestolen, is er bij de Preikestolhytta een groot parkeerterrein (betaald parkeren), een informatiekiosk (wandelkaarten, boeken etc.) en een nieuw berghotel van de DNT. In 2008 opende deze nieuwe Fjellstue, die geheel van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen is gebouwd. Het gebouw heeft een bijzonder design en een houten constructie waarin geen enkele spijker is gebruikt. De nieuwe lodge is het hele jaar geopend, heeft een restaurant en biedt haar gasten onderdak van hotelkwaliteit. Men kan ook kiezen voor een overnachting in de fraaie oude DNT hut, die iets lager onder het nieuwe hotel ligt en is ingericht als zelfbedieningshut. Het derde gebouw, boerderij Vatne, wordt ingericht als bergsportmuseum.West-Noorwegen
- Ålesund
- Åndelsnes en het Romsdal
- Atlanterhavsvegen
- Aure en Smøla
- Aurland
- Bergen
- Bømlo - Stord - Austevoll
- De Alpen van Sunnmøre
- Eilandhoppen vanuit Ålesund
- Eilandhopping in de Boknafjord
- Flåm
- Geirangerfjord
- Golden Road en Trollstigen
- Gudvangen en de Nærøyfjord
- Hardangerfjord
- Hardangervidda nationaal park
- Hareidland
- Haugesund
- Hjørundfjord en Norangsfjord
- Hordaland
- In de omgeving van Bergen
- In de omgeving van Haugesund
- Jostedalsbreen nationaal park
- Kristiansund
- Kustweg Stavanger-Haugesund
- Langs de westkust naar Florø
- Lustrafjord
- Lysefjord
- Lærdal en Øvre Årdal
- Molde en omgeving
- Møre og Romsdal
- Noordelijke Hardangerfjord
- Nordfjord
- Nordhordland
- Nordmøre
- Oostelijke Hardangerfjord
- Rogaland
- Runde
- Sogn og Fjordane
- Sogndal en Kaupanger
- Stavanger
- Sunnmøre
- Surnadal
- Trollheimen
- Van Haugesund naar Odda
- Van Strand tot Sauda
- Vestkapp
- Voss
- Westelijke Nordfjord-Vågsøy
Zonvakantie
7-daagse Zonvakantie naar 7 daagse fly drive Noorwegen fjorden & kusten in
Rondreis
2-daagse Rondreis naar Christelijke reis 9 daagse busreis Noorwegen in
Rondreizen-HOT
U heeft de tijd en wilt veel van Noorwegen zien? Dan is deze rondreis beslist voor u. U rijdt langs alle belangrijkste...