West-Noorwegen

Swipe

Van Strand tot Sauda

Ten noorden van Forsand ligt de gemeente Strand, met hoofdplaats Jørpeland. Bij het Tourist Office is een kaart verkrijgbaar met 20 wandelingen in de gemeente Strand. Een mooie wandeling vanaf Leite boven Jørpeland voert naar de berg Reinarknuten (787m, 5 uur). Tussen Jørpeland en Tau, vlakbij Solbakk, kunt u prehistorische rotstekeningen bekijken vlak naast de weg. De rotstekeningen dateren van 500 v Chr. en bestaan uit ongeveer 30 afbeeldingen van schepen en 8 zonnecirkels. Uniek aan deze rotstekeningen is het feit dat er verschillende typen boten zijn afgebeeld. Strand Tourist Office: Rådhusgate 2, Jørpeland.

Hjelmeland

De volgende gemeente langs de Ryfylkevegen is Hjelmeland. Deze uitgestrekte gemeente heeft maar 2800 inwoners, verspreid over de dorpen Årdal, Skiftun en Hjelmeland. Tussen Tau en Hjelmeland passeert u het smalle Øvre Tysdalsvatn, dat zulke steile wanden heeft dat er geen pad mogelijk is langs de oevers. Aan de andere kant van het meer ligt de boerderij Trodla-Tysdal, de meest afgelegen nog in werking zijnde boerderij van Rogaland. De boerderij ligt aan het eind van het Øvre Tysdalsvatn in een groene vallei die wordt omgeven door wilde, 900 m hoge rotswanden, een prachtige plek om te relaxen, rond te wandelen of een meerdaagse trektocht te starten. Sinds enkele jaren wordt de boerderij bewoond door het echtpaar Reidunn Ferstad en Kjell Tysdal, die er gasten ontvangen en de achter de boerderij gelegen hut beheren (STF Turiststasjon). In de hut is plaats voor 38 personen, u kunt er ook kamperen, of overnachten in enkele naastgelegen 2- tot 4-persoons hutjes. In de boerderij geniet u ’s avonds van een heerlijke Noorse maaltijd met zalm of lamsvlees. Men kan zich per boot laten ophalen vanaf het meest westelijke punt van het meer (zijweg van weg 13 bij Tveit; boottocht 20 min.) of het voetpad volgen dat vanaf Kleivaland in 2 uur naar Trodla-Tysdal voert (vanaf Hjelmeland weg 660 door het Vormedalen tot Laugaland, zijweg naar Kleivaland).

Vlak voor Årdal is een zijweg naar de oude kerk van Årdal. Deze kerk werd verschillende keren uitgebreid en bestaat uit drie delen, waarvan het oudste stamt uit 1619. Het is een van de interessantste renaissancekerken van Noorwegen met opvallende kleurige schilderingen in naïeve stijl. In Årdal kunt u een stop maken bij de benzinepomp, waar een café annex winkel is met biologische producten uit de streek. Andere bezienswaardigheden tussen Årdal en Hjelmeland zijn de historische stenen brug langs weg 13 en de boerderij Vigatunet uit 1821, die nauwelijks is veranderd sinds die tijd, met een prachtige boomgaard met 133 fruitbomen.

Het plaatsje Hjelmeland bezit enkele bezienswaardigheden. Onder Noren is de plaatselijke stoelenfabriek erg bekend, waar de traditionele Aksel Jaerstol (stoel) gemaakt wordt. Aan de rand van het dorp ligt de Gammle Spinneriet, een oud fabrieksgebouw dat is opgeknapt en dienst doet als cultureel centrum (kunstexposities, verkoop van handvaardigheidproducten, café). In Hjelmeland bestaat de mogelijkheid om (via ferries) naar Stavanger terug te keren via de eilanden Ombo, Finnøy en Rennesøy. Om de Ryffylkevegen te vervolgen neemt u bij Hjelmeland de ferry naar Nesvik.

Skomakarnibbå

Een zijweg gaat vanuit Hjelmeland via het Vormedalen naar Kleivaland (15 km, uitgangspunt voor de wandeling naar Trodla-Tysdal). Een andere weg voert vlak buiten Hjelmeland omhoog naar de boerderij van Hagalid, uitgangspunt voor de beklimming van de berg Skomakarnibbå (Schoenmakersrots), een opvallende uitzichtberg van 700 m hoogte aan de zuidkant van de Jøsenfjord. Na de ferry Hjelmeland-Nesvik volgt u de Ryffylkevegen hoog langs de steile Jøsenfjord. Vlak voordat de weg ombuigt naar het noorden is er een fraaie terugblik op de Skomakarnibbå aan de overkant van de fjord. Iets verder passeert u een van de meest gefotografeerde huizen van Noorwegen, idyllisch gelegen op een eilandje in de Erfjord. Tien km voor Sand gaat een zijweg naar Jelsa (15 km), een van de best bewaard gebleven vissersdorpen van Rogaland met historisch kerkje en schoolmuseum (open half juni-half aug: za, zo 12.00-16.00 uur).

Suldal

Vlak voor Sand bereikt u het dal van de Suldalslågen, een van de bekendste zalmrivieren van Noorwegen. De rivier is 22 km lang en stroomt van het Suldalsvatn naar de Sandsfjord bij Sand. In stroomversnellingen vlak voor Sand is een zalmladder aangelegd en is de kleine maar interessante Laksestudio te bezichtigen. In deze zalmstudio kunt u door een glazen wand de vissen in de stroomversnelling observeren wanneer ze de rivier op zwemmen om kuit te schieten (tussen juli en oktober). De zalm die de visladder opzwemt wordt hier dagelijks gecontroleerd. De gekweekte zalm die is ontsnapt uit de ‘zalmvijvers’ in de fjord wordt hier weggevangen om te voorkomen dat deze (gedegenereerde) zalm zich mengt met de wilde zalm. In de zalmstudio zijn beelden van onderwatercamera’s te zien en is een expositie over de zalmvisserij en de historie van de rivier.

In Sand, hoofdplaats van de gemeente Suldal, is een traditioneel boothuis Nesasjøhuset gerenoveerd en ingericht als Ryfylke museum, met wisselend exposities over de kustplaats Sand (museumwinkel en café). Buiten het museum ligt aan de kade het gerestaureerde vrachtschip Brødrene af Sand (de Sand Broeders), dat vanaf 1866 in de Ryfylkefjorden voer met ladingen hout, vaten drank, vee, zand, ijs, haring en post tussen Stavanger, Haugesund en Bergen. ’s Zomers worden er zeiltochten met het schip georganiseerd. Vanuit Sand kunt u kiezen uit twee routes naar Røldal. De Suldalsvegen (weg 13) gaat via talloze tunnels langs het Suldalsvatnet, en is de snelste route naar Røldal. Onderweg passeert u de historische boerderij Kolbeinstveit, een typische boerderij uit Ryfylke uit 1850. De boerderij is onderdeel van het Ryfylke Museum en wordt ’s zomers bewoond door een familie die vertelt over het vroegere leven op de boerderij. Een leuk ‘levend museum’ met boerderijdieren (’s zomers, di-zo 11.00-17.00 uur). Buiten de boerderij is een wandelpad naar twee zomerboerderijen die deel uitmaakten van de hoofdboerderij. Vanaf Kolbsteinstveit vertrekt ’s zomers iedere zaterdag de stoomboot ‘Dampen’ uit 1885 over het langgerekte Suldalsvatnet naar Nesflaten. Vroeger was dit de enige manier om naar de andere kant van het meer te komen, nu ligt er een tunnelweg langs de noordoever van het Suldalsvatnet en door de bergen naar Røldal.

Vlakbij Kolbsteinstveit ligt Kvilldal Kraft- stasjon, de grootste energiecentrale van het land. In het hoogseizoen zijn er beperkte rondleidingen met gids. Voor de mooiste weg naar Røldal, de Nationale Toeristenweg Ryfylkevegen, neemt u de ferry van Sand naar Ropeid en weg 520 naar Sauda en Røldal. De weg naar Sauda verloopt hoog boven de Saudafjord, met fraai uitzicht. Drie kilometer voor Sauda passeert u de indrukwekkende Svandalsfossen waterval met een totale valhoogte van 180 meter. Vanaf de parkeerplaats klimmen een trap en een pad tot vlakbij de voet van de bovenste waterval. Omdat de rivieren hier niet zijn gereguleerd door stuwdammen is de waterval op zijn mooist na hevige regen.

Sauda

Sauda is een voor deze afgelegen plaats onverwacht industrie- en mijnstadje met 4800 inwoners. Stuwdammen, waterkrachtcentrales en nikkel en mangaanmijnen in de bergen maakten van Sauda een welvarend industriestadje rond de grote metaalsmelterij van Eramet uit 1920. Uniek zijn de verwarmde straten in het centrum waardoor het ’s winters sneeuwvrij is. De wijk Åbøbyen is een goed bewaard gebleven historische industriebuurt met mooie houten huizen voor de arbeiders en directie (voor geïnteresseerden is er een Industriemuseum bij de ingang van de wijk). Vanuit Sauda rijdt u over de bergweg 530, de Røldalvegen over indrukwekkende kale bergplateaus met vele meren naar Røldal. Vanaf de fjord klimt de weg tot het hoogste punt op 900 m boven zeeniveau (’s winters gesloten). Onderweg passeert u de vroegere zinkmijn van Allmannajuvet, waar ’s zomers dagelijks om 14.00 uur een rondleiding wordt gehouden.

10 prachtige bestemmingen in Van Strand tot Sauda en Noorwegen