West-Noorwegen

Swipe

Aure en Smøla

Aure (3600 inwoners) is de gemeente langs de noordkust van Nordmøre, en bestaat uit een reeks eilanden en schiereilanden. Weg 680 vanuit Kristiansund doorkruist deze streek. De Nederlander Jappe Ippes vestigde zich in 1692 in Kristiansund. Hij is de grondlegger van de ‘klippfisk’, gedroogde kabeljauw die daarna flink wordt ingezouten. Veel van die vis werd gedroogd en bereid op het eiland Tustna.

Eeuwenlang exporteerde men vanuit Kristiansund klipvis (Bacalao de Noruega) naar de landen bij de Middellandse Zee en Zuid-Amerika. Nordmøre is vanwege het stabiele voorjaarsweer geschikt voor het drogen van vis op de rotsen. Op het eiland Tustna, 1,5 km van Tømmervåg richting Golma, bevindt zich het visserijmuseum Kråksundet.

Vanuit Leira (Tustna) kan men heerlijk wandelen in het kustgebergte tot een hoogte van 896 m (de bergen Skarven en Jørgenvågsalen). In het noorden van Skardsøya is een grote grot Jutulholet, bereikbaar via een pad vanaf Finnset. In de buurt ligt de voormalig Duitse kustbatterij Melland Fort. Vanuit Kjørsvikbugen exporteerden handelaren in de 17e eeuw hout naar Nederland. Hier legt de boot van de Hurtigruten aan. Op de weg van de gehuchten Singsdal naar Årvåg bereikt men bij het grenspunt tussen Sør Trøndelag en Møre og Romsdal een plek met een mooi uitzicht over de Årvågsfjorden.

Smøla

Het eiland Smøla is bereikbaar met de veerboot uit Sandvik (Tustna), die aankomt op het eiland Edøy. Hier staat een stenen kerkje uit circa 1190. Ook is hier één van de vroegste bewijzen van het christendom in Noorwegen te vinden, weliswaar een kopiesteen, maar toch aardig: de runensteen Kulisteinen. Weg 669 leidt over talloze eilandjes naar Smøla. Het eiland is weinig toeristisch. Liefhebbers bezoeken dit redelijk vlakke eiland om te vissen. Er staat een groot windmolenpark op Smøla.

Een ‘eind noordelijk de zee in’ ligt het aardige vissersplaatsje Veidholmen, aan het einde van weg 669. In Veidholmen staat een beeldje van een vissersvrouw en een jongetje (Feskarkjerringa), wachtend op haar man die op zee is. Een thema dat vaker in kustplaatsen terugkomt.

Rondom het eiland Smøla liggen talloze rotsbulten en kleine eilanden als knikkers in zee, men schat zo’n 6000 stuks. Het eiland was tot in de 18e eeuw bekend om zijn valkenvangsten. De gevangen gier- en slechtvalken werden voor de jacht gebruikt.

10 prachtige bestemmingen in Aure en Smøla en Noorwegen