West-Noorwegen

Swipe

Geirangerfjord

De Geirangerfjord is een van de meestbezochte toeristenattracties van Noorwegen, en terecht. Vooral sinds de fjord in 2005 op de UNESCO-werelderfgoedlijst is geplaatst. Karakteristiek aan de smalle 16 kilometer lange fjord zijn de bijna loodrechte wanden met zijn watervallen en de typische S-vorm waardoor men tijdens een boottocht door de fjord een steeds wisselend panorama heeft. Het vaak rimpelloze groenblauwe water van de fjord wordt ’s zomers meermalen per dag in beweging gebracht door grote cruiseschepen en de ferry van Hellesylt naar Geiranger. De mooiste toegang tot Geiranger is de autoferry vanuit Hellesylt, die dagelijks 8 à 9 keer vaart. Vier keer per dag varen er voor voetpassagiers ook sightseeing ferries heen en weer. In het hoogseizoen is het aan te raden de eerste veerboot (08.00 uur) vanuit Hellesylt te nemen, zodat u nog in alle rust kunt genieten van de omgeving. Anderhalf uur later is de toeloop vaak enorm en staan er lange wachtrijen. De overtocht duurt een uur en onderweg krijgt u uitleg over de kleine (verlaten) boerderijen onderlangs de fjord, de afgelegen zomerboerderijen op piepkleine terrassen hoog boven de fjord en de vele watervallen die van de loodrechte rotswanden omlaag storten. Beroemdste zijn de Brudesløret, de flesvormige Friaren waterval en die van de Syv Søstrene (Zeven Zusters) er tegenover. De Syv Søstrene heeft een vrije valhoogte van 250 meter en stort wanneer het flink geregend heeft tot in het water van de fjord.

Kajakken op over de Geirangerfjord

Nog indrukwekkender dan een tocht met de veerboot is een kajaktocht over de Geirangerfjord. Peddelend over het water ervaar je de fjord nog intenser en voel je je nietig onder het natuurgeweld van de Zeven Zusters. Men kan van Hellesylt naar Geiranger kajakken of vice versa, en terugkeren per ferry. Wie geen eigen kajaks heeft kan kajaks huren in Geiranger of tochten maken onder leiding van een gids.

Geiranger

De kleine plaats Geiranger (240 inwoners) richt zich al sinds 1869 op het toerisme, toen het eerste cruiseschip de fjord bezocht, en wordt tegenwoordig ’s zomers overlopen door toeristen. In de zomer van 2007 deden 141 cruiseschepen, waaronder hele grote zoals de Queen Marie II met 3000 passagiers, Geiranger aan. Ook de Hurtigrute stopt hier ’s zomers dagelijks. Langs de kade waar de ferry en de cruiseschepen aanleggen is het Tourist Office en zijn 8 souvenirwinkels, cafés en restaurants. Langs de fjord ligt de (vaak overvolle) Geiranger camping en kajakverhuurbedrijf Coastal Odyssee; rustiger zijn diverse campings en hyttecampings aan de andere kant van (boven) Geiranger. De Joker supermarkt aan de kade heeft een postagentschap en een klein maar aangenaam cafetariagedeelte waar verse broodjes en koffie worden geserveerd. Verder van het water af ligt het luxehotel Union, het eerste hotel van Geiranger, waar het toerisme begon. De eigenaar van het hotel liet rond 1910 carrosserieën en auto-onderdelen van de Opelfabriek uit Duitsland komen, om ze in de Geiranger Vognfabrik in elkaar te zetten tot grote 7-tot 9-persoons auto’s om toeristen omhoog te rijden over de Geirangerveien naar Grotli en later de Nibbeveien naar Dalsnibba. Het hotel bezit nog steeds een grote collectie oldtimers.

Geiranger Fjordsenter

Terwijl de meeste toeristen die met de cruiseschepen Geiranger aandoen niet veel verder komen dan de megasouvenirshops aan de kade is het zeer de moeite waard om 500 m het dal in te lopen naar het nieuwe Geiranger Fjordsenter, een informatiecentrum over de Geirangerfjord. In het strak moderne gebouw maakt u een reis door de tijd. Het museum is niet erg groot, maar een aantal mooie en met liefde opgebouwde exposities over het leven van de mensen rond de Geirangerfjord maakt dit tot een van de mooiste musea van Noorwegen.

Thema’s zijn onder meer:

• ‘de kade’, waar de stoomschepen vroeger aankwamen en reizigers en locals elkaar ontmoetten

• ‘de stoomboot’ (schommelend en wel!), vroeger de enige verbinding met de buitenwereld

• ‘Knivsflå’ en ‘Skageflå’, twee (deels nagebouwde) zomerboerderijen hoog boven de Geirangerfjord

• ‘natuurrampen in Noorwegen’ over lawines en bergstortingen (compleet met impressie van een lawine)

• ‘de Geiranger Transportonderneming’, die in 1907 werd opgericht om toeristen omhoog te rijden over de bergweg naar Grotli.

In het Fjordsenter is verder een multimedia presentatie, een kunstexpositie, een museumcafé en worden mooie handvaardigheidproducten verkocht. U kunt er het begeleidende boekje over de tentoonstelling Geiranger, living history and nature kopen.

Uitzichtpunt Dalsnibba

Met de auto kan men uit Geiranger omhoogrijden over weg 63 naar Langevatn en de aansluiting met Grotli. Na 12 km kunt u bij Djupvasshytta de Nibbeveien nemen naar Dalsnibba. Deze tolweg (NOK 60, open 1 juni-half sept.) werd in 1939 geopend en brengt u naar een van de mooiste uitzichtpunten in het fjordengebied op 1500 m hoogte. Het is natuurlijk nog uitdagender om Dalsnibba per fiets te beklimmen. In 2004 werd een nieuw informatiecentrum geopend op de uitzichtberg.

Tafjord

Bij Sylte aan de Norddalsfjord kan men weg 63 verlaten voor een uitstapje naar Tafjord. Een tunnelweg voert naar het eind van de gelijknamige fjord. Onderweg kan men een pittige klim maken naar de Muldalsfossen, ook wel Kaiser Wilhelms waterval genoemd, een van de mooiste watervallen van Noorwegen met een vrije val van 200 meter. Sinds de bouw van stuwdammen voor de elektriciteitswinning is de hoeveelheid water die omlaag stort helaas flink afgenomen. Men kan de waterval bereiken over een pad van 3 km lengte, dat aan het eind van de 19e eeuw hier is aangelegd, en begint vlak na de lange tunnel langs de Tafjord. Het pad klimt met 13 bochten de steile berghelling op door een natuurreservaat met prachtige oude dennen. Na een uur bereikt men een uitzichtpunt bij de waterval. Van hieruit lopen mooie paden verder de bergen in. Beneden in het dal is in de krachtcentrale van Tafjord een kleine expositie ingericht over de geschiedenis van de elektriciteitswinning in Sunnmøre (20 juni-10 aug). Voorbij het eind van de Tafjord gaat een doodlopende weg naar de bemande berghut Kaldhusseter. Een paar kilometer eerder, via een zijweg, bereikt men een parkeerplaats aan het stuwmeer Zachariasvatnet. Indrukwekkend is de 96 meter hoge stuwdam, waarover het overtollige water van het stuwmeer als een waterval omlaag stort. Vanaf de dam kan men in ongeveer een uur wandelen naar de berghut Reindalseter uit 1925 (bemande hut). De hut ligt in een bosrijke omgeving, midden in de Tafjordfjell en is uitgangspunt voor diverse meerdaagse bergtochten, o.a. naar het Reinheimen nationaal park tussen Sunnmøre en Oppland.

10 prachtige bestemmingen in Geirangerfjord en Noorwegen