West-Noorwegen

Swipe

Van Haugesund naar Odda

Van Haugesund naar het zuidelijke Hardangerfjordgebied rijdt men het snelst via de E134 langs de mooie Åkrafjord. Onderweg is een aantal interessante uitstapjes te maken. Het eerste stuk vanaf Haugesund hoort nog bij Rogaland. Vanaf Etne rijdt men in de provincie Hordaland. Etne is een grote gemeente, die het hele gebied om de Åkrafjord omvat. Langs de weg bij Etnesjøen ligt het openluchtmuseum Sæbøtunet, een uniek boerderijcomplex van acht gebouwen die hier nog precies zo staan sinds ze een paar eeuwen geleden werden gebouwd (’s zomers di-zo geopend, ook buiten de openingstijden kunt u door de tuin wandelen). Vanuit Etne kan men een omweg maken langs de kust naar Skånevik, een vriendelijk ogend dorp met witte houten huizen en enkele bezienswaardigheden. Zo is er kunstgalerie Pedersen, het Noorse scheepsmotormuseum en wordt er in juli een belangrijk bluesfestival gehouden. Vergeet ook niet Larsens bageri-konditori. In Skånevik gaat een ferry naar Utåker (voor Rosendal en de zuidelijke arm van de Hardangerfjord).

Voor Odda en de Sørfjord rijdt u weer terug naar de E134. Weer op de E138 kan men kiezen uit een nieuwe tunnel of de oude weg langs de Åkrafjord. Die oude weg is in de Tweede Wereldoorlog door duizend dwangarbeiders aangelegd door de ontoegankelijke en steile oevers van de fjord. ’s Zomers is de oude weg open voor toeristen. Aan de andere kant van de tunnel ligt wegrestaurant Åkrafjord- tunet, met winkel en informatiepost. Hier kun je een boottocht naar de overkant van de fjord maken, voor wandelingen in het Folgefonna nationaal park, of om een bezoek te brengen aan de geitenboerderij Eikemo (informatie excursie, www.akrafjorden.no). Aan het eind van de fjord stort de 612 m hoge Langfoss zich in verschillende etages naar beneden. Deze op vier na hoogste waterval van Noorwegen is een van de mooiste van het land. Er is een parkeerplaats met kiosk en men kan een stukje naar de waterval omhoog lopen. Voor het mooiste licht moet u er ’s morgens vroeg of aan het eind van de middag zijn. Bij Skare is een belangrijke wegsplitsing. Rijksweg 13 gaat in noordelijke richting naar Odda, en de E134 gaat in zuidelijke richting naar Røldal en over de Hardangervidda naar Telemark en Oslo.

Røldal

Vlak voor de Hardangervidda ligt Røldal. Vroeger een afgelegen plaats in een uithoek van West-Noorwegen, tegenwoordig een druk toeristenplaatsje langs de E134 over de Hardangervidda. Røldal is bekend om zijn mooie staafkerk uit de 13e eeuw. Het huidige interieur is van later datum, alleen het beroemde 700 jaar oude crucifix is nog origineel. In de middeleeuwen trok deze kerk veel bezoekers die afkwamen op het kruisbeeld, waaraan wonderlijke krachten werden toegekend. De pelgrimstochten nar Røldal gingen door tot 1835 (open mei-aug 11.00-17.00 uur, in juli 9.00-19.00 uur). Rondom de staafkerk staat een informatiekiosk en ligt een drietal campings. Vanuit Røldal kan men mooie wandelingen maken naar toppen aan de zuidrand van de Hardangervidda (vanuit het Valldalen). Aan de zuidkant van Røldal kan men een onverhard weggetje naar het eind van het Blåbergdal volgen, waar een wandeling start naar de Breifonn (1616 m), de zuidelijkste gletsjer van Noorwegen.

Odda

Langs weg 13 van Røldal naar Odda passeert u diverse watervallen. Allereerst de mooie dubbelwaterval Låtefossen. Een pad gaat rechts een stuk omhoog en komt dicht bij de waterval. Verderop in dit ‘dal van de watervallen’ liggen binnen een afstand van 10 kilometer nog de bruisende watervallen van Tjørnadalsfoss, Strandfoss, Vidfoss, en Espelandsfoss and Låtefoss. Veel van de Noorse watervallen worden (deels) afgetapt en gebruikt voor de elektriciteitswinning. Gelukkig worden er steeds vaker afspraken gemaakt met de energiemaatschappijen om voldoende water door te laten zodat de watervallen behouden blijven. Bij het industriestadje Odda bereikt men de zuidpunt van de Sørfjord, een zijtak van de Hardangerfjord. Odda ligt in een schitterende omgeving en het stadje voert een weggetje het wilde Buerdal in. Aan het eind van dat dal ligt de Buergletsjer, een zijtak van de Folgefonna. Vanaf de parkeerplaats gaat een gemarkeerd wandelpad naar de voet van de gletsjer (1 ½ uur).

In Tyssedal (5 km voorbij Odda) staat sinds 2000 het Noors museum voor Hydropower en Industrie in de Tyssedal waterkrachtcen-trale uit 1906. Een interessant en toepasselijk museum dat in 2000 werd geopend. Odda en Tysssedal legden de basis voor de ontwikkeling van de Noorse ‘witte steenkool’. Vanuit Tyssedal voert een spectaculair bergweggetje naar het Skjeggedal. Aan de zuidkant van dit dal voert een in 1904 aangelegd pad naar de mooie waterval van Skjeggedal. De 500 meter lange Ringedals stuwdam domineert het dal en is tussen 1910 en 1918 gebouwd van 50.000 met de hand gehakte stenen, een van de grootste door de mens gebouwde kunstwerken van Noorwegen. Vanuit Skjeggedal gaat een bergbaantje naar de Mågellitopp (als de baan niet gaat volg dan het pad ernaast), van waaruit een aantal prachtige maar lange bergwandelingen gemaakt kunnen worden. Onder andere naar de Trolltunga (Trolletong), een uitstekende rotstong hoog boven het Ringedalsvatnet (7 uur heen en terug) en de Preikestolen (Preekstoel), het minder bekende zusje van die in de Lyse- fjord (8 uur heen en terug).

Odda Tourist Office, Tenestetorget.

 

10 prachtige bestemmingen in Van Haugesund naar Odda en Noorwegen