West-Noorwegen

Swipe

Nordfjord

De Nordfjord is maar half zo lang als haar grote zus de Sognefjord. Ze meet 106 kilometer van Vagsoy tot Loen. Ook is de Nordfjord minder breed dan de Sognefjord, maar verder is ze vergelijkbaar en even imponerend. De Nordfjord reikt met haar zijarmen van de gletsjers van de Jostedalsbreen tot de eilanden aan de kust. Aan de noordkant ligt het meer Hornindalsvatn, met 514 m het diepste binnenmeer van Europa. Stryn, Olden en Loen zijn belangrijke doelen voor de grote cruiseschepen, die de fjord invaren om hun passagiers aan land te zetten voor een excursie naar de gletsjers van de Jostedalsbreen.

Vooral het uitstapje naar de Briksdalsbreen is een van de populaire excursies in de streek. De eilanden en schiereilanden aan de zeekant van de fjord zijn vrijwel alleen onder Noren bekend, en zeer interessant om in een reis langs de Nordfjord op te nemen. De provincie Sogn og Fjordane eindigt in het noordwesten bij de Vestkapp (westkaap) op het schiereiland Stadlandet.

Een rondje om de Nordfjord per auto is niet mogelijk omdat een doorgaande weg langs de zuidkant van de fjord onmogelijk is vanwege de vele loodrechte bergmassieven. De hoofdweg loopt telkens aan de noordkant van de fjord. Wie vanuit het zuiden komt over weg 5 of de E39 bereikt doorgaans bij het plaatsje Utvik de Inviksfjord, het meest landinwaarts gelegen deel van de Nordfjord. Automobilisten die uit het oosten komen via Lom en de E15 bereiken bij de plaats Stryn dezelfde fjordarm. De Nordfjord wordt hier beschreven van oost naar west, van gletsjers tot de zee.

Stryn

Stryn bereikt men vanuit Oost-Noorwegen het snelst over de E15 via Otta, Lom en Grotli. Bij Grotli takt weg 258 af van de hoofdweg door het Ottadal: het is de oude pasweg via de Strynefjellet (’s winters gesloten). Vijftien kilometer voorbij Grotli is nog een splitsing: de nieuwe E 15 gaat hier linksaf via tunnels door de bergen naar Stryn. Wie tijd genoeg heeft is de oude weg 258 aan te raden door indrukwekkende sneeuwlandschappen over de Strynefjellet en het bergmeer Langevatnet op 1139 meter. Omdat op deze plek de sneeuw uitzonderlijk lang blijft liggen is hier een zomerskigebied, waar men tot ver in de zomer kan skiën. De 1963 m hoge Skridu-laupen is een geliefd doel voor toerskiërs, die hier tot ver in de zomer met ski’s omhoog kunnen. De pasweg is gedeeltelijk onverhard en werd in 1894 aangelegd. De weg over de Strynefjellet heeft terecht de status van nationale toeristenweg gekregen. Halverwege de pasweg passeert u het Langevatnet, een bergmeer op de waterscheiding van West- en Oost-Noorwegen. In het westen stroomt het smeltwater richting Nordfjord en de Noorse Zee, in het oosten stroomt het water via de Glomma naar de Oostzee. Waar de twee wegen samenkomen, daalt de weg verder naar Oppstryn, met zijn mooie kerkje aan het Strynevatnet. Halverwege het meer ligt het bezoekerscentrum van het Jostedalsbreen nationaal park (zie onder).

Tien kilometer verder bereikt u de toeristenplaats Stryn (3000 inwoners) aan de Nordfjord. Het toerisme begon in Stryn rond 1860 met de komst van Engelse toeristen die naar zalm kwamen vissen. En al voor 1900 deden cruiseschepen het plaatsje aan. De toeristenbranche roemt vanwege het gunstige microklimaat de ‘mediterrane sfeer’ in Stryn. Enigszins overdreven, maar het kan er op een mooie zomerdag best gezellig zijn. In de omgeving van Stryn is een groot aantal campings. Het is een goed uitgangspunt voor tochten naar de dalen aan de noordkant van de Jostedalijskap. Het bezoekerscentrum van het Jostedalsbreen nationaal park aan de oever van het Strynvatnet in Oppstryn is gebouwd in de vorm van een klassiek Viking langhuis en heeft diverse exposities over gletsjers, lawines, geologie en planten en dieren. Verder wordt er een panoramafilm over de Jostedalijskap vertoond. Een animatie laat zien hoe het gebied er tijdens de laatste ijstijd moet hebben uitgezien en gaat over hoe de bevolking gebruikmaakt van de gletsjers, vroeger en nu. Buiten het centrum is een stenenpark en botanische tuin met 400 wilde planten uit de streek.

Toeristische informatie: Destination Stryn & Nordfjord.

Loen

In het plaatsje Loen herinneren twee gedenkstenen aan de natuurrampen van 1905 en 1936, toen bergstortingen van de Ramnefjell het meer deden overstromen, en de dorpen Nesdal en Bødal verwoestten. Er kwamen 135 mensen om. Men kan een boottocht maken over het Lovatn naar Kjenndalstova Kafe aan het eind van het meer, waar u ook via een tolweg per auto kunt komen (14 km). In Kjenndal begint een pad naar de voet van de Kjenndalsbre, een spectaculaire gletsjertong. De Kjenndalsbre is de laagste gletsjertong van de Jostedalijskap en groeide tussen 1980 en 1997 ongeveer 300 meter. Tegenwoordig is de gletsjertong weer een stuk afgesmolten als gevolg van de mondiale opwarming van het klimaat. Vanaf de boerderij Bødalsetra voert een wandelpad naar de gletsjertong van de Bødalsbre, een van de uitgangspunten voor alpinisten naar de Lodalskåpa (2083 m), de top van de Jostedalijskap.

Olden

Vanuit Olden voert het Oldendal naar de Briksdalbre gletsjer, die jaarlijks door 250.000 toeristen wordt bezocht. Buiten Olden staat het buitenhuis van het Amerikaanse echtpaar Singer. Wiliam Henry Singer (1868-1943) was impressionistisch schilder en grondlegger van het Singermuseum in Laren (Nederland). Het echtpaar verbleef ’s zomers in Olden en ’s winters in Laren. In het buitenhuis, Singerheimen, wordt ’s zomers op aanvraag dagelijks om 12 uur een rondleiding gegeven. In de studio van het huis hangen diverse doeken van de schilder.

Briksdalgletsjer

Vanaf de parkeerplaats aan het eind van het Oldendal (betaald parkeren, restaurant Melkevoll Bretun) kon men zich vroeger per paardenkoets tot 3 km van de gletsjer laten rijden; tegenwoordig rijden er modernere ‘trolkarretjes’. Een natuurpad voert vanaf de parkeerplaats in 1,5 uur naar de voet van de Briksdalgletsjer. De smalle ijstong ligt ingeklemd tussen twee steile rotswanden en brokkelt langzaam af in het ondergelegen meer, een indrukwekkend gezicht. Ook start er aan het eind van het dal een door de DNT gemarkeerd pad over de bergpas Oldeskaret naar Haugen. Olden Aktiv organiseert vanaf de Melkevoll Bretun (de camping aan het eind van het Oldendal) gletsjertochten, skitochten en klimtochten van mei tot september. Door het afsmelten van het gletsjerijs zijn de gletsjertochten op de Briksdalbre sinds 2008 verplaatst naar de veiligere Bødalgletsjer. Voor sportklimmers is er rond de camping een bouldergebied, met meer dan 100 klimroutes een van de grootste boulderklimgebieden van Noorwegen. Utvik (25 km ten westen van Olden) is een schilderachtig dorp aan de Nordfjord, met huizen gebouwd in Zwitserse stijl.

Nordfjord panoramaweg

Aan de noordkant van de Nordfjord kan men vanuit Stryn de 27 km lange panoramaweg 613 volgen door de dorpen Blaksæter, Fjelli en Randabygda naar Hopland, met een prachtige blik op de fjord diep onder u. De weg klimt van zeeniveau tot 550 meter hoogte (zelfde weg terug). Onderweg zijn in de boerderij van Åsekråa met rozenmotieven beschilderde leisteenplaten te koop, in Noorwegen een geliefd geschenk voor op de schoorsteenmantel. Vlak voor Randabygd kan men achter de waterval Tvinnefoss lopen.

Eid

Bij Eid ligt het Hornindalsvatn, een net als de fjorden door gletsjers uitgediept meer, dat via een rivier is verbonden met de Nordfjord. Het Hornindalsvatn is met 514 m het diepste meer van Europa. Omdat er geen gletsjerrivieren in uitmonden is het tevens een van de helderste meren van Europa. Toen er nog geen weg langs de oever was verbond een ferry de verschillende plaatsen aan het meer. Tegenwoordig kan men met de voormalige veerboot m/s Dølen een excursie over het meer maken. In het plaatsje Hornindal kunt u een bezoek brengen aan het Anders Svor beeldenmuseum (’s zomers dagelijks 11.00-18.00 uur).

10 prachtige bestemmingen in Nordfjord en Noorwegen