Québec

Swipe

Rond Lac St.-Jean

Het meer Lac St.-Jean, op zo'n 160 kilometer ten westen van de Fleuve St.-Laurent in de Canadese provincie Québec, is het middelpunt van een uitgebreid vakantiegebied. Er zijn zandstranden en tal van recreatiemogelijkheden voor zowel de zomer als de winter. Op deze pagina daarover meer.


Alma

Het plaatsje Alma is de toegangspoort naar dit vakantiegebied rond Lac St.-Jean. Het ligt op een eiland bij de plek waar de Rivière Saguenay uit Lac St.-Jean ontspringt.

Véloroute des Bleuets

Alma is ook het uitgangspunt voor de Véloroute des Bleuets. Dat is een 256 kilometer lange fietsroute rond het meer, door gebieden waar veel bosbessen geteeld worden. Een ‘bleuet’ is in Frans-Frans een korenbloem. In Québec-Frans is het echter een blauwe bosbes. Het informatiekantoor van de Véloroute des Bleuets zit bij het plaatselijke toeristenbureau in een voormalig kerkje aan 1692 Avenue du Pont Nord. Het staat aan de fietsroute.

Maison des Bâtisseurs

Daar vlakbij, aan 1671 Avenue du Pont Nord, is ook het Maison des Bâtisseurs. Dat behoort tot het historische Parc Thématique L’Odyssée des Bâtisseurs (de moeilijke tocht van de bouwers). Het maison is een museum met exposities over de regionale geschiedenis, de ontwikkelingen en de cultuur. Houtkap, papierpulp, waterkrachtcentrales en bosbessen zijn belangrijke pijlers. Daarbij is water echter onontbeerlijk en daar gaat het hier over. In het park is een wandelpad uitgezet langs een aantal bouwwerken, ruïnes en displays die daarmee te maken hebben. Buiten de zomer zijn museum en park in de weekends gesloten.

Abitibi-papier

Ook in Alma staat een papierfabriek van Abitibi, aan 1100 Rue Melançon Ouest. Hier wordt papier voor kranten en telefoonboeken gemaakt. Informatie over rondleidingen via tel. +1-418-668-9400.

Alcan-aluminium

Verder is er een aluminiumfabriek van Alcan. Rondleidingen daar gaan via het toeristenbureau van Alma. Inlichtingen hierover via tel. +1-418-668-3611.

Desbiens

Histoire et Archéologie de la Métabetchouane

De contacten tussen de eerste blanken en de oorspronkelijke bewoners van deze regio staan centraal in het Centre d’Histoire et d’Archéologie de la Métabetchouane aan 243 Rue Hébert in Desbiens. Het is een openluchtmuseumpje met een handelspost, inheemse kampementen, een kruitmagazijn en een jezuïetenkapel. In dit gebied kwamen de mensen van de tien Montagnais-volkeren van Québec bijeen voor het sluiten van verdragen, feestelijkheden, spirituele bijeenkomsten, uithuwelijking en het ruilen van goederen. Al in 1676 was hier door de Fransen een handelspost opgezet voor het ruilen van beverbont met de inheemse bevolking. Deze archeologisch en historisch belangrijke plek is te bezoeken van de derde week van juni tot begin september.

Chambord

Village Historique de Val-Jalbert

Bij Chambord is van een spookstad een openluchtmuseum gemaakt: Village Historique de Val-Jalbert. Dat dorp was hier verrezen om de fabrieksarbeiders te huisvesten die waren aangetrokken voor een papierfabriek. Die was in 1901 door de industrieel Jalbert neergezet aan de voet van de 72 meter hoge waterval Chute Ouiatchouan. Tot 1924 draaide die fantastisch. Daarna kwam er de klad in. In 1927 werd de fabriek gesloten en moesten de bewoners van het dorp vertrekken. Het raakte in verval en tot in de jaren 1970 heeft het leeggestaan. Sindsdien is gewerkt aan restauratie en reconstructie. Nu is dit een openluchtmuseum en historisch monument dat voor bezoekers open is van begin mei tot eind oktober. Er rijdt een ouderwetse bus rond om je van de ene plek naar de andere te brengen en er gaat een kabelbaan omhoog naar een houthakkerskamp halverwege twee watervallen. De ingang van dit museumdorp is aan 95 Rue St.-George.

Mashteuiatsh

Inheems reservaat

Aan de zuidwestkant van het meer ligt het inheemse reservaat Mashteuiatsh. De bewoners daarvan noemen zichzelf Pekuakamiulnuatsh, de Montagnais-mensen van Lac St.-Jean (door hen Pekuakami genoemd). Mashteuiatsh betekent zoiets als ‘blauwe punt’, een verwijzing naar de bosbessen. Hier worden één- en meerdaagse excursies verzorgd door de omgeving en je kunt er een rondleiding door het dorp en het reservaat krijgen. Inlichtingen daarover in het toeristenbureau aan 1516 Rue Ouiatchouan. Verder zijn er winkeltjes met inheemse handvaardigheids- en kunstartikelen, inheemse kleding, bontproducten, totempalen en tipi’s. Allemaal zijn ze aan Rue Ouiatchouan. In het dorp zijn diverse herbergen, chalets en campings om te overnachten.

Thomas Siméon

Op 1541 Rue Ouiatchouan is de kunstgalerie van Thomas Siméon. Daar zijn tekeningen en beelden in steen en hout over inheemse Montagnais-onderwerpen te zien.

Musée Améridien de Mashteuiatsh

Duizenden jaren geschiedenis van het Montagnais-volk vormen het onderwerp van het Musée Améridien de Mashteuiatsh. Voorwerpen, foto’s, films en displays met kampementen en andere gereconstrueerde situaties geven inzicht in leven, historie en ontwikkeling van de Pekuakamiulnuatsh. Het museum staat aan 1787 Rue Amishk en is buiten de zomer in de weekends gesloten.

Traite des Fourrures

De bonthandel met de Franse kolonisten staat centraal in het informatiecentrum Centre d’Interprétation de la Traite des Fourrures aan 1645 Rue Ouiatchouan. Er zijn displays over de jacht op dieren, de rol van bont in de cultuur van de Montagnais-mensen, het gebruik van bont vroeger, en de tegenwoordige verwerking van bont.

St.-Félicien

Zoo Sauvage de St.-Félicien

Het stadje St.-Félicien is het meest westelijke punt van het vakantiegebied rond Lac St.-Jean. Het is vooral op het toerisme gericht. Interessant daarbij is de dierentuin Zoo Sauvage de St.-Félicien/Wild Zoo of St.-Félicien aan 2230 Boulevard du Jardin. Hier zijn de mensen gekooid en lopen de dieren zo vrij mogelijk rond in een groot bos. Daarbij gaat het om Canadese diersoorten, zoals zwarte beren, ijsberen, elanden, bizons, muskusossen, wolven, lynxen, poema’s, wolverines, Amerikaanse zeearenden en gieren. Via wandelpaden en bruggen loop je van het ene natuurgebied naar het andere. De terreinen waar beren, wolven en andere roofdieren zitten, kunnen met een speciale wagen worden doorkruist.

10 prachtige bestemmingen in Rond Lac St.-Jean en Oost-Canada