Québec

Swipe

Franquelin tot Sept-Îles

Op deze pagina bezienswaardigheden tussen Franquelin bij Bai-Comeau in het westen en Sept-Îles in het oosten langs de noordoever van de Fleuve St.-Laurent in de Canadese provincie Québec. Sept-Îles ligt aan het begin van 'echt ver weg', de regio Côte-Nord (zie daarover de aparte pagina).

Franquelin

Village Forestier d’Antan

In Franquelin is een openluchtmuseum: het houthakkersdorp Village Forestier d’Antan. De bosbouw en het vroegere leven in de wouden staat hier centraal. In de keuken worden rond het middaguur traditionele houthakkersmaaltijden geserveerd. Het is geopend van begin juni tot eind september en de entree is aan 16 Rue des Érables.

Godbout

Bij het plaatsje Godbout begint de Golfe St.-Laurent zich te laten voelen. Walvissen komen hier tot vlak onder de kust. De doorgaande weg Autoroute 138 wordt ook de Route des Baleines genoemd, de weg van de walvissen.


Musée Améridien et Inuit

Hier is aan 134 Rue Pascal-Comeau het Musée Améridien et Inuit. Er zijn kunstwerken en handvaardigheidsproducten te zien van inheemse artiesten en handwerkslieden. Ook wordt er op traditionele wijze brood gebakken en is er een pottenbakkerij waar kunstenaars soms aan het werk te zien zijn. Het museum zit in een historisch gebouw dat eigendom was van Stanislas Comeau, een zoon van Napoléon-Alexandre Comeau. Alleen open in de zomermaanden.

Veerboot naar Matane

Vanuit Godbout vaart dagelijks het hele jaar door een autoveerboot over de Fleuve St.-Laurent naar Matane aan de zuidoever. Deze doet daar circa twee uur en een kwartier over. De terminal is aan 117 Rue Pascal-Comeau.

Sept-Îles

Vieux-Poste de Traite

Autoroute 138 verder oostwaarts volgend brengt je in Sept-Îles. Daar zijn resten gevonden van een achttiende-eeuwse handelspost. Daarvan is een reconstructie opgebouwd, de Vieux-Poste de Traite de Sept-Îles. Inheemse Montagnais-mensen en vertegenwoordigers van Hudson’s Bay Company wisselden hier in de zeventiende en achttiende eeuw bevervelletjes en andere goederen uit. Er is een interpretatiecentrum bij over legendes rond de bever. Ook zijn er exposities over de bonthandel, de regionale historie en het missiewerk. De locatie is aan Rue Shimun en de handelspost is toegankelijk van eind juni tot half augustus.

Musée Le Shaputuan

Over de duizend jaar oude geschiedenis van het Montagnais-volk is van alles te bekijken in het Musée Le Shaputuan aan 290 Boulevard des Montagnais. Er zijn archeologische vondsten te zien evenals volkenkundige, culturele en historische displays.

Parc Régional de l’Archipel-des-Sept-Îles

De plaats Sept-Îles ligt aan de Baie des Sept-Îles en die is genoemd naar zeven eilandjes die hierin liggen. Ze behoren tot het Parc Régional de l’Archipel-des-Sept-Îles. De toegang is bij 1401 Boulevard Laure.

Trein naar Labrador

Vanuit Sept-Îles gaat één of twee keer per week een trein noordwaarts naar Emeril Junction bij Labrador City in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador en vandaar naar Schefferville dat weer in Québec ligt. Het betreft een goederentrein om ijzererts vanuit Labrador naar hier te brengen voor inscheping en vervoer naar elders. Maar er zijn ook enkele passagierswagons. De spoorweg tussen Emeril Junction en Schefferville is eigendom van drie First Nations-volkeren. Zij noemen hun maatschappij Tshiuetin Rail Transportation. Deze verzorgt ook het personenvervoer tussen Sept-Îles en Emeril Junction, maar die spoorlijn is verder in handen van ijzerertsmaatschappij Iron Ore Company of Canada. Tshiuetin betekent overigens 'noordenwind'. De rit naar Emeril Junction vergt zo’n tien uur. Vandaar is het met een taxi zo'n drie kwartier rijden naar Labrador City. Informatie via tel. +1-418-962-5530, via tel. +1-418-585-2333, in het Maison du Tourisme aan 1401 Boulevard Laure/Route 138 of op de website www.tshiuetin.net. Zie ook de pagina over het westen van Labrador in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador.

10 prachtige bestemmingen in Franquelin tot Sept-Îles en Oost-Canada