Québec

Swipe

Nunavik

Ten noorden van de 55ste parallel in de Canadese provincie Québec is het schiereiland Ungava. Dit is Inuit-gebied dat Nunavik wordt genoemd, plek om te leven. Het is verafgelegen wildernis met toendra's en permafrost. Een gids-in-levende-lijve is in deze regio onontbeerlijk. De plaatsjes daar zijn alleen per vliegtuigje bereikbaar of met lange en moeilijke vaartochten op rivieren. Wegen gaan er niet naar toe.

Nunavik is een gebied dat bijna net zo groot is als Frankrijk en dat door de Inuit-bewoners (vroeger Eskimo's genoemd) voor een groot deel zelf wordt bestuurd. Er zijn veertien gemeenschappen, allemaal gelegen aan de kusten van de omringende wateren en alle voorzien van een landingsstrip voor vliegtuigen. In elk van deze dorpen zijn herbergen en hotels, maar die zijn niet goedkoop. Overal zijn ook ondernemende Inuit-lieden die excursies opzetten de wildernis in, het water op of jagend achter groot en klein wild aan. Delen van de grootste kariboekudde van de wereld trekken tussen half augustus en begin oktober door dit gebied. Bijzonder is het noorderlicht, aurora borealis, dat hier regelmatig is te zien als een gordijn van opkomende en terugtrekkende golven van wisselend licht in gouden, zilveren, dieprode en turkooizen kleuren. De zomers zijn kort en mild met een korte periode waarin de zon niet ondergaat; de winters zijn lang en streng met een paar weken waarin de zon helemaal niet opkomt. Een bezoek aan deze gebieden is niet goedkoop en vergt veel tijd en planning. Hier toch enkele bezienswaardigheden.

Fort Chimo Kuujjuaq

Grootste plaats en administratief centrum is Kuujjuaq. Deze ligt aan de Rivière Koksoak, op zo’n vijftig kilometer van de baai Baie d’Ungava. In 1830 begon dat als de bonthandelspost Fort Chimo van Hudson’s Bay Company. Na een verhuizing in 1958 werd het Kuujjuaq. Enkele overblijfselen van Fort Chimo vormen nu de belangrijkste attractie van dit stadje.

Pingualuit-krater Kangiqsujuaq

Bij Kangiqsujuaq ligt een van de best bewaarde meteorietenkraters van de wereld. Daarin bevindt zich nu het Pingualuit-meer met zeer helder en zuiver water, onderdeel van het beschermde Parc National des Pingualuit. Het woord 'pingaluit' komt uit de Inuit-taal Inuktitut en betekent zoiets als puisten of pukkels, verwijzend naar de ruw gevormde rand van de krater. De inslag moet zo’n 1,4 miljoen jaar geleden hebben plaatsgehad. In de ijzige toendra ontstond toen een rond gat met wallen er omheen, een doorsnede van circa 3,4 kilometer en in het midden een diepte van vierhonderd meter. Er worden meerdaagse tochten naar toe gemaakt waarbij je in een iglo of een stacaravan overnacht. In Kangiqsujuaq is een informatiecentrum over de meteorietenkrater, de excursies, het beschermde natuurgebied en legendes van de Inuit. Het is het hele jaar op werkdagen geopend en is te bereiken via tel. +1-819-338-3282.

Speksteengroeven Kangiqsujuaq

Aan de zuidoostkant van dit dorp zijn groeven waar speksteen (steatiet) wordt gedolven voor Inuit-beeldjes. Er zijn ook prehistorische rotstekeningen van twaalfhonderd jaar oud en achthonderd jaar oude ondergrondse woonverblijven van de voorouders van de Inuit, de Thule-mensen. Nabij is een spectaculaire dubbele fjord met steile rotswanden.

10 prachtige bestemmingen in Nunavik en Oost-Canada