Newfoundland and Labrador

Swipe

French Shore

Van 1713 tot 1904 hebben Franse vissers hun vangsten aan de kusten van het Noordelijke Schiereiland, Great Northern Peninsula, in het westen van het Island of Newfoundland (onderdeel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador) klaargemaakt voor transport naar afnemers. In vredesverdragen in de achttiende eeuw werden hun visrechten gegarandeerd tot die in 1904 in een nieuw verdrag werden beperkt tot alleen het vissen, dus zonder gebruikmaking van de kusten. Bij het vliegveld van St. Anthony helemaal in het noorden van het schiereiland is aan Highway 430/Viking Trail een afslag naar Route 432 zuidwaarts. Deze voert naar het oostelijke gebied van vissersgehuchten vol Franse herinneringen: de French Shore, de Franse oever. Het gaat hier om allemaal doodlopende wegen; je moet weer terug naar Highway 432 en vandaar naar de Viking Trail/Highway 430.

Croque

Croque Visitors’ Centre

Ten zuiden van Main Brook gaat grindweg Route 438 naar het oosten, naar Croque. Dat werd de hoofdstad van de Franse kust genoemd. Hier was een marine-eenheid gestationeerd die de Franse vissers bescherming moest bieden. Bovendien moesten die vissers zich hier melden om een van de havens toegewezen te krijgen om hun lading aan land te kunnen brengen. Hierover en over andere historische en culturele zaken is wat te zien in het Croque Visitors’ Centre aan Route 438. Daar vandaan worden ook rondwandelingen door het dorpje gehouden. Open van half juni tot begin september.

Waterfront Properties

Aan de kust staan roodbruine opslag- en werkplaatsen die dateren uit het begin van de twintigste eeuw. Het rijtje wordt de Waterfront Properties genoemd.

Franse rotstekeningen

Voorbij Croque loopt vanaf Route 438 een wandelroute naar een rotswand waarin Franse mariniers in de negentiende eeuw tekeningen en teksten hebben gegraveerd. Deze is circa 2,5 kilometer lang en toegankelijk van half mei tot eind oktober.

Conche

Het gebied verder naar het zuiden is bezaaid met meren en rivieren vol zalm en andere vissoorten, rotsblokken die zijn achtergebleven toen de laatste gletsjers van de vooralsnog laatste ijstijd zich hadden teruggetrokken, wildernis en rotsachtige vlaktes tot aan de Atlantische Oceaan.

French Shore Interpretation Centre

Bij Roddinckton gaat de grindweg Route 434 naar nog een vissersdorp van de French Shore: Conche. Dat ligt bij Martinique Bay en daarin liggen twee Franse schepen op de zeebodem. Die werden in 1707 tot zinken gebracht door Engelse marineschepen die de Franse vloot hier voor de kust in het nauw hadden gedreven. Nu zijn die boten een provinciaal historisch monument. Hierover en over andere zaken betreffende de Franse kust zijn exposities in het French Shore Interpretation Centre aan Route 434. Ondergebracht in een voormalige medische hulppost van de Grenfell-stichting laat het zien hoe het leven van de vissers was. De displays geven ook inzicht in de reizen van de Fransen naar deze regio vanaf begin zestiende eeuw tot het laatste bezoek van een Frans marineschip in de jaren zeventig van de 20e eeuw om voor het onderhoud van een begraafplaats in Croque te zorgen. Daarnaast is er aandacht voor de Ierse en Engelse kolonisten die hier in de negentiende eeuw naar toe kwamen en de voorouders zijn van de huidige bewoners. Een van de hoogtepunten is een wandtapijt van bijna zeventig meter lengte, waarop de geschiedenis van deze regio is geborduurd. Het is gemaakt door vrouwen van de French Shore, die er in twee jaar tijd bij elkaar meer dan 20.000 uur aan hebben gewerkt. Het centrum is het hele jaar op werkdagen open, in juli en augustus ook op zaterdag- en zondagmiddagen.

Wandeltocht

Conche is uitgangspunt voor een wandeltocht langs historische plekken in de buurt. Deze gaat onder meer naar de oever van Martinique Bay, de resten van een verongelukt vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, een van de oudste bewaard gebleven visverwerkingshuisjes van de Franse kust, een strand waar kabeljauw gedroogd werd en de locatie van een vroegere visopslag. Er kunnen boottochten worden gemaakt naar eilandjes voor de kust waar visverwerking en -opslag hebben plaatsgehad en naar de wrakken van de gezonken schepen. Informatie in het French Shore Interpretation Centre.

10 prachtige bestemmingen in French Shore en Oost-Canada