Nova Scotia

Swipe

LaHave Islands en River

Op deze pagina bezienswaardigheden op en bij de LaHave Islands voor de Atlantische kust van de Canadese provincie Nova Scotia. Ook enkele zaken aan de LaHave River komen aan de orde. Die mondt bij deze eilanden uit in de Atlantische Oceaan.

Crescent Beach

Bij Crescent Beach begint een dam tussen het vasteland en de LaHave Islands. Daarlangs ligt een strand, Crescent Beach, waar met auto's op gereden mag worden. De weg over de dam heet LaHave Islands Road.

LaHave Islands

LaHave Islands Road is de toegangsweg naar de LaHave Islands. Dat is een groep van 23 eilanden voor de kust van Nova Scotia in de Atlantische Oceaan. De meeste zijn bedekt met wouden. Op enkele wonen mensen. Vroeger waren het vissers die hier hun thuis hadden. De meesten zijn echter weggetrokken omdat de visvangst sterk is verminderd en er nauwelijks ander werk is. Amerikanen en Duitsers hebben hun plaatsen ingenomen. Zij kochten de huizen op of zelfs hele eilanden en maakten er vakantiehuizen van. Slechts vijf eilanden zijn over de weg bereikbaar. De dam vanaf Crescent Beach komt uit bij George’s Island. Vandaar gaat een brug naar Bush Island. Middels een dijk- en brugweg zijn ook Bush Island, Jenkins Island, Bell’s Island en LaHave Island met elkaar verbonden.

Marine Museum

Op nummer 100 van LaHave Islands Road, dat is op Bell’s Island, staat het LaHave Islands Marine Museum. Daar zijn exposities over de mensen op deze eilandengroep en hun bezigheden vroeger en nu. Veel is toegespitst op de visvangst maar ook is er aandacht voor de scheepvaart en scheepsrampen. Het museum is ondergebracht in een voormalige kerk en is open van begin juni tot begin september.

LaHave

Fort Point Park

Op het vasteland is net ten oosten van Crescent Beach ook een dorp dat LaHave heet. Hier is aan de kust een park en dat is een nationaal historisch monument. In 1632 had de toenmalige gouverneur van Acadia Isaac de Razilly op die plek een fort neergezet, Fort Ste. Marie de Grâce. Kort na diens dood in 1636 werd het verlaten. De inwoners trokken naar Annapolis Royal. In 1653 brandden de restanten af. Van dat fort is niets meer terug te vinden. Op de plaats waar het gestaan heeft, is nu Fort Point Park. Er zijn een monument en enkele replica’s van zeventiende-eeuwse kanonnen. Ook zijn er Franse tuinen en een oud kerkhof waar mogelijk bewoners van het fort en De Razilly zelf begraven liggen. Daarmee is het waarschijnlijk een van de oudste begraafplaatsen van Canada. Ter ere van Isaac de Razilly is er in 1982 een monument gekomen. Het park is het hele jaar toegankelijk.

Fort Point Museum

Later kwam in wat nu Fort Point Park is, een vuurtoren. In de voormalige vuurtorenwachterswoning daarvan is het Fort Point Museum. De ingang is aan 100 Fort Point Road, bereikbaar vanaf Highway 331. Er zijn displays over het fort en Isaac de Razilly. Ook de regionale historie komt aan de orde. Open van begin juni tot eind september. In het park staat een replica van de originele vuurtoren.

Bridgewater

Bij de LaHave Islands stroomt de LaHave River uit in de Atlantische Oceaan. Hieraan ligt onder meer de plaats Bridgewater.

Torpedobootjager HMCS Fraser

Bij de oude Government Wharf aan de LaHave River in Bridgewater ligt de vroegere oorlogsbodem HMCS Fraser afgemeerd. Deze torpedobootjager behoorde tot de eerste serie volledig in Canada ontworpen en gebouwde oorlogsschepen. Dat is hier gebeurd en de locatie, bereikbaar vanaf LaHave Street, is daarom een historisch monument. Het schip is het hele jaar te bekijken. Voor een rondleiding moet echter een afspraak worden gemaakt. Informatie in het plaatselijke toeristenbureau aan 45 Aberdeen Road bij de LaHave River, tel. +1-902-543-7003 (open van half mei tot half oktober). Buiten het seizoen kun je het kantoor bereiken op tel. +1-902-543-4263. Een zusterschip van de Fraser ligt afgezonken voor Lunenburg (zie de pagina over de Lunenburg Harbour).

10 prachtige bestemmingen in LaHave Islands en River en Oost-Canada